Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovĎalšie produkty od tohto predajcu
- 28,13 €
- Vitamín B2 Riboflavínový prášok E101i 100% 200 g
za 0 € so
- 9,28 €
- oxid horečnatý 100% ťažký Magnesium Oxide 0,5 kg
od 0 € so
Opis
Produktový list.
KÚPTE A UŠETRITE
1. 130 TABLETU za 6,99 PLN,
2. 260 tabliet za 13,80 PLN,
3. 390 tabliet za 19,99 PLN,
4. a 520 tabliet za 25 PLN
Rutín 25 mg a kyselina askorbová 100 mg 130 ks tabliet s citrónovou príchuťou
Kyselina L-askorbová 100 mg vitamínu C v jednej malej tablete s lahodnou pomarančovou príchuťou
Všeobecné informácie
Sumárny vzorec
C27H30O16
Molárna hmotnosť
610,52 g/mol
Vzhľad
žltý kryštalický prášok, tmavnúci pod vplyvom svetla[1]
Identifikácia
Číslo CAS
153-18-4
PubChem
5280805
DrugBank
DB01698
[zobraziť]InChI
[zobraziť]Vlastnosti
[zobraziť] Nebezpečenstvo
Ak nie je uvedené inak, údaje sa týkajú
Štandardný stav (25 °C, 1000 hPa)
Commons ponúka multimediálne súbory na tému Wikimedia
Rutín, rutozid (lat. rutosidum) je organická chemická zlúčenina zo skupiny flavonoidných glykozidov. Prírodná zlúčenina rastlinného pôvodu, získavaná z kvetov perličkovníka japonského (Styphnolobium japonicum) a z pohánkovej byliny (Fagopyrum esculentum). Po prvýkrát bola rutina izolovaná z byliny ruty obyčajnej (odtiaľ názov). Vykazuje antioxidačné vlastnosti. Rovnako ako väčšina flavonoidov má vazodilatačné a antiexudatívne vlastnosti. Zabraňuje tvorbe niektorých vysoko reaktívnych voľných radikálov. Spomaľuje oxidáciu vitamínu C (predlžuje tak jeho účinok). Znižuje cytotoxicitu oxidovaného cholesterolu. Má tiež protizápalové účinky. Niekedy sa mylne[9] nazýva vitamín P[10]. V prvom rade je súčasťou farmaceutických prípravkov, ktoré kombinujú rutín s vitamínom C. Čoraz častejšie sa vyskytuje aj vo výživových doplnkoch (hlavne multivitamínových prípravkoch).
Príklady rastlín obsahujúcich rutinu[upraviť | upraviť kód]
- Arónia čierna[11]
- dráč obyčajný
- bez čiernej
- ľubovník bodkovaný
- eukalyptus (list)[12]
- fialka trojfarebná
- pohánka (bylinky)[12]
- tŕnisté kapary
- mäta pieporná
- perlička japonská (bylinka)[12]
- podbeľ obyčajný
- rozchodník ostrý
- ruta (bylinky)[12]
- šťavel
- štiavnik zajačí (90 – 120 mg /100 g čerstvej suroviny[13])
- vika (bylina)[12]
Zobraziť heslo rutina vo Wikislovníku
Poznámky pod čiarou
informácie
Sumárny vzorec
C6H8O6
Molárna hmotnosť
176,13 g/mol
Vzhľad
biely až sivobiely kryštalický prášok alebo bezfarebné kryštály, tmavnúce na svetle a vo vzduchu[1]
Identifikácia
Číslo CAS
50-81-7
PubChem
54670067
DrugBank
DB00126
[zobraziť]ÚSMEVY
[zobraziť]Vlastnosti
[zobraziť] Nebezpečenstvo
Podobné vzťahy
Deriváty soli
askorbát sodný
Ak nie je uvedené inak, údaje sa týkajú
Štandardný stav (25 °C, 1000 hPa)
Lekárska klasifikácia
ATC
G01 AD03
S01 XA15
A11 GA01
A11 GB01
Commons ponúka multimediálne súbory na tému Wikimedia
Heslo vo Wikislovníku
Kryštály kyseliny askorbovej (vitamín C) fotografované pomocou optického mikroskopu pomocou špeciálnej osvetľovacej techniky - polarizácie. Zväčšenie 100X
Kyselina askorbová, vitamín C, E300 (lat. acidum ascorbicum) je organická chemická zlúčenina zo skupiny nenasýtených polyhydroxyalkoholov. Je nevyhnutný pre fungovanie živých organizmov. Pre niektoré zvieratá, vrátane ľudí, je to vitamín, to znamená, že musí byť dodávaný v potrave. Je to tiež antioxidant, ktorý sa používa ako prídavná látka v potravinách.[7]
Obsah
1Stavba a chemické vlastnosti
2Výskyt a syntéza
2.1 Biosyntéza
2.2Neschopnosť syntézy
2.3 Výroba
3Zdroje v potrave
4Úloha v ľudskom tele
4.1Dôsledky nedostatku
4.2Účinky prebytku
5Suplementacja
5.1Prevencia vzniku rakoviny
5.2Rakovinová terapia
5.3Obehové ochorenia
5.4 Chronické ochorenia
5.5 Studená
5.6COVID-19
6Použitie v potravinárskom priemysle
7Historia
8Uwagi
9Przypisy
Konštrukcia a chemické vlastnosti
Prirodzene sa vyskytuje ako zlúčenina s konfiguráciou L v bočnom reťazci a konfiguráciou D furánového systému. Pod vplyvom metanolového roztoku sa NaOH epimerizuje na kyselinu erytrobovú (kyselina D-izoaskorbová, E315), ktorá sa líši v konfigurácii bočného reťazca[8].
Kyselina L-askorbová sa nesprávne nazýva „levociálny vitamín C“ v dôsledku zamieňania relatívnej konfigurácie s optickou aktivitou[9][10]. V skutočnosti kyselina L-askorbová otáča rovinu polarizovaného svetla na pravú stranu ([α]20D ≃ +20°). Naproti tomu kyselina D-askorbová je antioxidant, ale okrem toho nemá biologický význam – nepôsobí ako kofaktor, takže nie je vitamín[11][12][13].
Izoméry kyseliny askorbovej:
kyselina L-askorbová (R,S) (1a), kyselina D-askorbová (S,R) (1b)
kyselina L-izoaskorbová (S,S) (2a), kyselina D-izoaskorbová (R,R) (2b)
Kyslý charakter majú hydroxylové skupiny v položkách 3 a 4, najmä skupina 4-OH, ktorej pKa je 4,17[8]. Anión vytvorený po disociácii protónu zo skupiny 4-OH je stabilizovaný chemickou rezonanciou:
Je veľmi nestabilná, ľahko sa rozpadá pod vplyvom kyslíka a vysokej teploty.[14]
Výskyt a syntéza[upraviť | upraviť kód]
Biosyntéza[upraviť | upraviť kód]
Kyselina L-askorbová sa prirodzene vyskytuje v mnohých rastlinných a živočíšnych organizmoch.[7] V oboch kráľovstvách je substrátom pre biosyntézu tejto zlúčeniny D-glukóza, ale prebieha rôznymi spôsobmi. U rastlín sa glukóza oxiduje v polohe C-2, po ktorej nasleduje epimerizácia atómu C-5 a následná oxidácia v polohe C-1. U zvierat prechádza metabolická dráha kyselinou glukurónovou, po ktorej nasleduje inverzia uhlíkovej kostry, v dôsledku čoho sa atómy C-1 a C-6 glukózy stávajú atómami C-6 a C-1 kyseliny askorbovej[8].
Neschopnosť syntetizovať
U mnohých zvierat, vrátane primátov, ako aj druhovo vzdialených morčiat[7][15][16] alebo excelentných rýb (patria sem pstruh dúhový a kapor), sa kyselina askorbová musí dodávať v potrave, pretože ich organizmy ju neprodukujú. U primátov je to účinok mutácie v géne zodpovednom za produkciu L-gulono-γ-laktónoxidázy (GLO), ktorá v pečeni katalyzuje poslednú fázu biosyntézy kyseliny askorbovej z D-glukózy, tj. Oxidácia L-gulonolaktónu[15][16]. Odhaduje sa, že k inaktivácii tohto génu došlo približne pred 60 až 75 miliónmi rokov, krátko po rozdelení opíc a opíc.[16] Naopak, u excelentných rýb sú okrem mutácií v GLO prítomné aj ďalšie mutácie, ktoré bránia syntéze vitamínu C; neschopnosť produkovať túto zlúčeninu sa u nich objavila cca. Pred 200 miliónmi rokov[16][17][18].
Výroba
Väčšina priemyselne vyrábanej kyseliny askorbovej sa vyrába metódou vyvinutou v roku 1934 Reichsteinom a Grüssnerom[19], v ktorej je substrátom aj prírodná D-glukóza[8].
Zdroje v potrave[upraviť | upraviť kód]
Kryštály kyseliny askorbovej (vitamín C) fotografované optickým mikroskopom. Kombinovaná osvetľovacia technika - tmavé pole a polarizácia. Zväčšenie 100X
Vitamín C obsiahnutý v potrave patrí k najcitlivejším vonkajším faktorom vitamínov, ničí ho (oxidácia) vysoká teplota, vystavenie prístupu svetla a priamemu kontaktu so vzduchom.[20]
Zdroje vitamínu C v rastlinných produktoch[21]
[zobraziť]Produkt
Obsah (mg/100 g)
Zdroje vitamínu C v živočíšnych produktoch[21]
[zobraziť]Produkt
Obsah (mg/100 g)
Úloha v ľudskom tele[upraviť | upraviť kód]
Je to antioxidant[30][31]. Aktivuje mnoho enzýmov[7], uľahčuje asimiláciu železa[14][30][32], ovplyvňuje syntézukortikosteroidov[30][31] a niektorých neurotransmiterov[31]. Udržuje normálny stav spojivového tkaniva[30][33] (je nevyhnutný pri syntéze kolagénu[14][31][32][33]), posilňuje ďasná a zuby, zabíja baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz[32]. Posilňuje imunita organizmu voči infekciám[14][31][32][33]. Uľahčuje hojenie rán.[33] Stabilizuje psychiku[32]. Podieľa sa na premene tyrozínu. Má tiež vplyv na zachovanie normálneho oxidačného potenciálu v bunke[potrebná poznámka pod čiarou].
Štúdie poukazujú na absenciu vplyvu užívania vitamínu C na riziko vzniku prechladnutia a na malý vplyv na jeho trvanie (skrátenie času o 14% pre deti a 8% pre dospelých). Výnimkou bola skupina účastníkov maratónov, lyžiarov a vojakov, ktorí sa zdržiavali pri veľmi nízkych teplotách alebo boli vystavení intenzívnej fyzickej námahe a u ktorých sa pozorovalo 50% zníženie výskytu prechladnutia pri užívaní 2 g vitamínu C denne.[34]
Odporúčaný príjem vitamínu C pre dospelého človeka je 45 až 90 mg denne.[35][36] Organizmy väčšiny zvierat a rastlín produkujú túto zlúčeninu. Výnimkou sú organizmy primátov (vrátane človeka), morčiat a niektorých druhov netopierov (kvôli mutácii a strate enzýmu: L-gulonolaktónoxidázy), ktorým sa musí dodávať zvonku.[37]
Dôsledky nedostatku[upraviť | upraviť kód]
Skorbut[7][14][30][31][32][33] (krvácanie a vredy ďasien, vypadávanie zubov)[30][33], krehkosť a praskanie krvných ciev[30][31][32], oslabenie imunityorganizmu[30][33], opuchnuté a bolestivé kĺby[33], abnormálne zrastanie kostí, pomalé zranenie kostí
Západné spoločnosti konzumujú oveľa viac vitamínu C v strave, ako je potrebné na prevenciu vývoja skorbutu.[38]
Jej nedostatkom často trpia fajčiari tabaku, preto sú na ich pokožke charakteristické početné jemné vrásky.[32]
Dôsledky prebytku[upraviť | upraviť kód]
Kyselina askorbová nie je toxická, ale užívaná v nadbytku (dávky nad 2 g denne) môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť, hnačku, vracanie, kožnú vyrážku, znížiť imunita po radikálnom znížení dávky. Zvyčajne sa však jeho nadbytok vylučuje z tela spolu s močom.
Vzhľadom na metabolický účinok vitamínu C sa odporúča vyhnúť sa konzumácii vyšších dávok (tj. viac ako 500 mg denne) ak máte alebo máte sklon k tvorbe obličkových kameňov, ktoré obsahujú oxalát vápenatý alebo kyselinu močovú. Rovnaké odporúčanie platí aj pre ľudí s takými ochoreniami, ako je hemochromatóza, talasémia a sideroblastická anémia[39][40][41][42][43]. Odhaduje sa, že časovo obmedzený intravenózny príjem vysokých dávok vitamínu C by nemal zvyšovať riziko urolitiázy[44]. Prospektívna kohortná analýza z roku 2015 ukázala, že suplementácia vitamínu C zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov u mužov, ale nie u žien.[45]
Použitie vyšších ako odporúčaných dávok vitamínu C počas tehotenstva môže byť škodlivé pre plod. Vysoké dávky tohto vitamínu podľa FDA riziko užívania liekov počas tehotenstva patria do kategórie C. To znamená, že v štúdiách na zvieratách sa preukázali nežiaduce účinky na plod, avšak jeho účinky na ľudské tehotenstvo nie sú potvrdené v klinických štúdiách.[46]
Doplnenie[upraviť | upraviť kód]
Vedecký výskum možných pozitívnych zdravotných účinkov suplementácie vitamínom C poskytuje protichodné výsledky. Štúdia U.S. Preventive Disease Task Force nepreukázala žiadne dôkazy o ochranných účinkoch suplementácie vitamínom C proti rozvoju kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.[47] Klinicky sa nepodarilo dokázať ani vplyv vitamínu C na dĺžku života.[48]
Prevencia vzniku rakoviny
Štúdia z roku 2013 nepreukázala, že suplementácia vitamínom C znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc u zdravých a vysoko rizikových pacientov (fajčiarov a azbestových vlákien vystavených vdýchnutiu)[49]. Metaanalýza z roku 2014 ukázala slabý vzťah medzi suplementáciou vitamínom C a zníženým výskytom rakoviny pľúc.[50] Ďalšia metaanalýza nepreukázala súvislosť vitamínu C s rizikom vzniku rakoviny prostaty.[47]
Na odhad vplyvu suplementácie vitamínom C na výskyt kolorektálneho nádoru sa uskutočnili dve metaanalýzy. Jedna štúdia ukázala slabý vzťah medzi príjmom vitamínu C a zníženou incidenciou tohto ochorenia. Druhá nepreukázala takéto závislosti.[51][52]
Analýza metadát z roku 2011 nepotvrdila, že vitamín C zabraňuje vzniku rakoviny prsníka[53], ale ďalšia štúdia ukázala, že vitamín C môže súvisieť so zvýšeným prežívaním u už chorých pacientov.[54]
Liečba rakoviny
Vitamín C, podávaný intravenózne vo forme askorbátu sodného, vykazuje cytotoxický účinok proti rakovine a je indikovaný ako potenciálny protirakovinový liek. Autori považovali výsledky za sľubné a odôvodňujúce pokračovanie klinických štúdií.[55][56][57]
Kardiovaskulárne ochorenia
Metaanalýza z roku 2013 nepreukázala žiadny vplyv suplementácie vitamínom C na zníženie rizika infarktu, mŕtvice, úmrtia v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení alebo celkovej smrti.[58] Ďalšia analýza však ukázala opačný vzťah medzi vitamínom C a rizikom mŕtvice.[59]
Metaanalýza 44 klinických štúdií preukázala významný pozitívny vplyv suplementácie dennými dávkami vitamínu C vyššími ako 500 mg na endotelové funkcie. Ukázalo sa, že tento účinok bol silnejší u ľudí so zvýšeným rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení.[60]
Chronické ochorenia
Účinok suplementácie vitamínom C na liečbu reumatoidnej artritídy nebol preukázaný.[61]
Štúdie skúmajúce vplyv vitamínu C na vývoj Alzheimerovej choroby dosiahli protichodné výsledky[62][63]. Udržiavanie zdravého príjmu vitamínu C v strave je pravdepodobne dôležitejšie ako suplementácia.[64]
Štúdia o účinkoch konzumácie dávok vitamínu C prekračujúcich RDA nepreukázala jeho významný vplyv na prevenciu a inhibíciu vývoja senilného katarakty.[65]
Chladný
Vplyv vitamínu C na liečbu prechladnutia bol predmetom mnohých vedeckých štúdií. Ukázalo sa, že nie je účinná pri prevencii alebo liečbe prechladnutia mimo špecifických prípadov (najmä u ľudí, ktorí intenzívne športujú v chladnom prostredí)[66][67]. Rutinná suplementácia vitamínom C neznižuje pravdepodobnosť ochorenia ani závažnosť prechladnutia v bežnej populácii, ale môže znížiť trvanie ochorenia[66][68][69].
COVID-19
Podanie vysokých dávok askrobátu sodného intravenózne má pozitívny vplyv na priebeh ochorenia COVID-19 u ľudí infikovaných SARS-CoV-2. Zaznamenal sa ľahší priebeh ochorenia a zlepšenie saturácie, otázka vplyvu na úmrtnosť nie je jasná a vyžaduje si ďalšie analýzy[70][71][72].
Použitie v potravinárskom priemysle[upraviť | upraviť kód]
Kyselina askorbová je antioxidant a ako taká sa používa v potravinárskom priemysle, rovnako ako jeho soli a estery. Symboly používané na označenie týchto zlúčenín:
- E300 – kyselina askorbová
- E301 – askorbát sodný
- E302 – askorbát vápenatý
- E303 – askorbát draselný
- E304 – estery mastných kyselín a kyseliny askorbovej
E304(i) – askorbyl palmitát
E304(ii) – askorbyl stearát
- E315 – kyselina izoaskorbová (erytrobová).
História[upraviť | upraviť kód]
Symptómy skorbutu boli prvýkrát opísané vo vzťahoch s križiackymi výpravami. V časoch veľkých geografických objavov (XV-XVI. st.) sa stal hlavnou príčinou smrti a invalidity námorníkov na dlhých plavbách. Až v roku 1753 škótsky lekár James Lind zistil, že chorobe predchádza a lieči konzumáciu šťavy z citrusových plodov.[73] Na začiatku dvadsiateho storočia sa zistilo, že morča je tiež náchylné na túto chorobu a môže byť zvieracím modelom pre jej výskum. To umožnilo dokázať, že skutočne základom skorbutu je nesprávna strava.[74]
Vitamín C izoloval v roku 1928 maďarský biochemik Albert Szent-Györgyi z hovädzej kôry nadobličiek a z pomarančovej šťavy a kapustovej šťavy a potom z papriky. Ukázalo sa, že izolovaná zlúčenina má anti-notebookové vlastnosti a dala mu názov „kyselina hexaurónová“ (hexuronic acid). V roku 1933 W.N. Haworth a E.L. Hirst stanovili jeho štruktúru, navyše Haworth a nezávisle T. Reichstein a kolegovia opísali syntézu oboch jeho enantiomérov. V tom istom roku Szent-Györgyi a Haworth navrhli zmeniť názov zlúčeniny na „kyselinu askorbovú“, aby zobrazili jej antiskorbutové vlastnosti.[74] V roku 1937 bola obom vedcom za výskum vitamínu C udelená Nobelova cena[74] – Szent-Györgyi ju získal v oblasti fyziológie alebo medicíny a Haworth v oblasti chémie.
Komentáre
- ↑ Prejsť na: 1 2 3 4 5 Podľa údajov z databáz zloženia potravín USDA je obsah vitamínu C približne:
hovädzia pečeň: 1–2 mg/100 g[26]
bravčová pečeň: 25 mg/100 g[27]
treska: 3,5 mg/100 g[28]
pstruh: 2–3 mg/100 g[28]
kravské mlieko: 1,5 mg/100 g[29].
KÚPTE A UŠETRITE
Kupujete s Allegro Protect. Všetky nákupy s vrátením peňazí do 48 h. Zobraziť podrobnosti
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu Vitmamín C 130 ks tabliet pomarančová príchuť. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to