Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovParametre
Faktúra | Vystavujem faktúry s DPH |
Značka | Ethno-garden Agnieszka Magdalena Głogowska |
Latinský názov | portulaca oleracea |
Druh rastliny | Iný |
Farba kvetu | biela |
Hmotnosť | 1 g |
Cyklus vývoja rastlín | jednoročná |
Štýl | japonská záhrada, moderná záhrada, skalka, stredomorská záhrada, vidiecka záhrada |
Opis
Portulaka obyčajná, Portulaka zeleninová
(Portulaca oleracea)
Jednoročná (vlastne tropická trvalka v pestovateľských zónach USDA 10 – 13) rastlina pestovaná ako zelenina z čeľade Portulacaceae. Listy a výhonky portulaky obsahujú veľké množstvo osviežujúcej šťavy s ľahkými čistiacimi vlastnosťami.
Môže dosiahnuť výšku až 40 cm. Najlepšie na pestovanie sú úrodné pôdy a slnečné miesta. Semená sa vysievajú bez toho, aby boli zakryté zeminou, od mája do konca júla do riadkov vzdialených 25-30 cm. Stonky sa zbierajú spolu s listami od júna do septembra.
Je to zelenina, ktorá podporuje trávenie. Listy sa pripravujú ako špenát a mäsité stonky ako špargľa. Je tiež originálnou ingredienciou do šalátov a dodáva im mierne kyslastú chuť. Rastlina je bohatým zdrojom antioxidantov, omega 3 (0,2-0,38 g na 100 g), vitamínov A a C a vápnika, železa, sodíka, draslíka a horčíka.
Patrí k základnej zelenine v gréckej kuchyni na Kréte. Portulaka sa dá použiť čerstvá ako šalát, vyprážaná alebo varená ako špenát a pre svoju slizovitú kvalitu je vhodná aj do polievok a gulášov. Gréci používajú listy a stonky so syrom feta, paradajkou, cibuľou, cesnakom, oreganom a olivovým olejom. Pridávajú ju do šalátov, varia alebo pridávajú do kastrólov.
V Turecku sa okrem použitia v šalátoch a pečených koláčoch varí ako zelenina podobná špenátu alebo sa mieša s jogurtom, čím sa vytvára variant tzatziki. V Egypte sa tiež varí ako špenát a v zeleninových jedlách, ale nepoužíva sa v šalátoch. V Kurdistane z nej ľudia zvyčajne robia druh polievky nazývanej palpínska polievka. V regióne Alentejo v Portugalsku sa portulaka používa na varenie tradičnej polievky (sopa de beldroegas), ktorá sa posype namočeným chlebom, vajíčkom v tričku alebo kozím syrom. Domorodci a Austrálčania používajú semená portulaky na výrobu sušienok.
Okrem toho je portulaka po stáročia známa kozmetická a liečivá rastlina, má protizápalové, antibakteriálne a rozjasňujúce účinky. Zmierňuje podráždenie a začervenanie a tiež urýchľuje hojenie drobných rán. Je to antioxidant, neutralizuje voľné radikály a spomaľuje proces starnutia pokožky. Používa sa v kozmetike na aknóznu, citlivú a alergickú pleť.
Z našej zeleniny môžete zbierať svoje semená, nemáme žiadnu odrodu F1!
Cena za kus na Kúpiť Teraz sa vzťahuje na 100 semien.
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu Portulaka šalát čistí zdravú zeleninu semená. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to