Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovParametre
Faktúra | Vystavujem faktúry s DPH |
Značka | Ethno-garden Agnieszka Magdalena Głogowska |
Latinský názov | allium schoenoprasum |
Druh rastliny | pažítka |
Farba kvetu | biela |
Cyklus vývoja rastlín | viacročné |
Hmotnosť (s balením) | 0.001 kg |
Stav balenia | originálne |
Štýl | skalka, japonská záhrada, vidiecka záhrada, moderná záhrada, stredomorská záhrada |
Charakteristické vlastnosti | náročné na slnko, nenáročné na starostlivosť, vhodné pre domáce zvieratá |
Opis
Pažítka, Cesnak pažítka
(Allium schoenoprasum)
Vytrvalá, mrazuvzdorná trvalka z čeľade cesnakovitých, dorastá do výšky 50 centimetrov. Prirodzene sa vyskytuje v Európe, Ázii a Severnej Amerike a bežne sa pestuje ako zelenina v mnohých krajinách sveta. Rastlina poskytuje veľmi veľa nektáru pre včely a motýle, kvitne od mája do augusta. Listy sa objavujú skoro na jar a niekedy sú k dispozícii celú zimu, ak teplota nie je príliš nízka.
Pažítka sa v Európe pestuje od stredoveku, hoci jej použitie sa datuje do 5000 rokov. Listy obsahujú veľa vitamínu C (50-100 mg v 100 g), karotén, vitamín B2, sodík, vápnik, draslík, fosfor a železo.
Pažítka má mnoho kulinárskych využití v jedlách z Francúzska, Švédska, Poľský, Nemecka, Ruska a USA. Na dochutenie sa používajú listy a neotvorené, nezrelé puky. Zvyčajne sa používajú ako zložka omelety, zemiakov, polievok a mnohých ďalších jedál. Rozvinuté kvety sú jedlé a môžu byť použité v šalátoch alebo na výrobu octu z kvetov. Na Sibíri sa listy a kvety zbierajú a solejú na zimu. Je to jedna z najobľúbenejších bylín francúzskej kuchyne, vedľa estragónu, tresky a petržlenu. Môže byť zmrazený nasucho bez väčšieho poškodenia chuti, čo dáva pestovateľom možnosť skladovať veľké množstvo pažítky zozbieranej z ich vlastných záhrad.
Vo svojej knihe z roku 1806 Försök til en flora Retzius opisuje, ako sa pažítka používala na palacinky, polievky a sendviče. Je to liečivá rastlina, urýchľuje trávenie, znižuje tlak, zvyšuje chuť do jedla. Má tiež okrasnú hodnotu, fialové kvety sa často používajú v okrasných suchých kyticiach.
Kultivácia
Pažítka sa dobre vyvíja v dobre priepustnej pôde, bohatej na organickú hmotu, s pH 6-7 a na plnom slnku. Má repelentné vlastnosti škodlivého hmyzu, takže môže byť vysadený v záhradách alebo v permakultúrnych plodinách.
Rozmnožuje sa zo semien alebo delením trsov. Je vhodný na pestovanie v záhrade, v debničkách a kvetináčoch. Každé 2-3 roky je potrebné vykopať pažítku a oddeliť cibuľky, pretože sa nadmerne zahusťuje.
Retzius tiež opisuje, ako poľnohospodári v minulosti vysádzali pažítku medzi skalami, ktoré tvorili hranice. To pomohlo udržať rastliny bez škodcov. Pestovanie rastliny odpudzuje nežiaduci hmyz a šťava z listov sa môže použiť na rovnaký účel, ako aj na boj proti plesňovým infekciám, plesniam a chrastavitosti.
Cena za kus na Kúpiť Teraz sa v balení uvádza viac ako 200 semien.
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu PAŽÍTKA KORENIE MEDONOSNÉ PRE MOTÝLE SEMENÁ. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to