Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovParametre
Faktúra | Vystavujem faktúry s DPH |
Kód výrobcu | mak-mig-250g |
Značka | Vivio |
Druh | mandľová múka |
Hmotnosť | 250 g |
Certifikát | žiadne |
Hmotnosť (s balením) | 0.25 kg |
Ďalšie vlastnosti | nesírené, vegánske, vegetariánske |
Opis
MANDĽOVÁ MÚKA BEZ ŠUPKY BIELA MANDĽOVÁ MÚČKA MLETÁ 250G KETO DIÉTA
pri jazde autom, keď máme obmedzený prístup k ostatným vreckám.
Všetko, čo potrebujete vedieť o výživovej hodnote a zdravotných vlastnostiach mandľovej múky
S rastúcim povedomím spotrebiteľov o zásadách zdravej výživy môžeme na pultoch obchodov nájsť čoraz viac potravín, ktorých konzumácia má pozitívny vplyv na fungovanie nášho tela. Jedným z takýchto produktov je mandľová múka, ktorá sa vyznačuje nielen jedinečnou chuťou, ale aj obsahom cenných živín, vitamínov a minerálov. Ukazuje sa, že jej zavedenie do zdravej výživy v kombinácii so systematickou fyzickou aktivitou je schopné zlepšiť fungovanie obehového systému a dokonca zvýšiť našu schopnosť zapamätať si a sústrediť sa. A čo ešte stojí za to vedieť o mandľovej múke? Odpoveď na túto otázku nájdete ďalej v texte.
- Čo je mandľová múka a ako vzniká?
- Mandľová múka – zdravotné vlastnosti a účinky na ľudský organizmus;
- Ketogénna diéta a mandľová múka;
- Kontraindikácie pri konzumácii mandľovej múky;
- Mandľová múka - cena;
- Odpovedáme na najčastejšie otázky týkajúce sa mandľovej múky:
Kde kúpiť mandľovú múku?
Ako si vyrobiť mandľovú múku doma?
Ako skladovať mandľovú múku?
Je v mandľovej múke lepok?
Aký glykemický index má mandľová múka?
- Mandľová múka – kcal;
- Použitie mandľovej múky v každodennej kuchyni.
Čo je mandľová múka a ako vzniká?
Mandľová múka nie je nič iné ako produkt získaný z mletých semien mandľovníka obyčajného. Táto rastlina, ktorá patrí do čeľade ružovitých, sa v prírodných podmienkach vyskytuje na území Malej a Strednej Ázie. V súčasnosti však môžeme nájsť jej početné plodiny aj v Európe (s osobitným dôrazom na Stredozemné more). Bohužiaľ, v Poľsku poveternostné podmienky neprispievajú k pestovaniu tejto rastliny. Napriek tomu sa môžeme stretnúť s niekoľkými predstaviteľmi tohto nezvyčajného stromu aj na územiach našej krajiny.
Mandle, pretože práve takto sa nazývajú semená mandľovníka, sú považované za jedny z najzdravších orechov. Zaujímavé je, že na svete existujú dve odrody. Prvé, ktoré sa vyznačujú sladkou chuťou, nachádzajú široké uplatnenie v kulinárstve a práve z nich sa vyrába chutná mandľová múka. Druhé, vyznačujúce sa horkou chuťou, vďaka svojmu vysokému protirakovinovému potenciálu, sa vo veľkom využívajú v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Stojí za to vedieť, že mandle aj múka z nich vyrobená sú nielen chutné, ale predovšetkým sú skutočnou pokladnicou zdraviu prospešných živín. Nájdeme v nich okrem iného bielka a esenciálne nenasýtené mastné kyseliny (vrátane mononenasýtených mastných kyselín a polynenasýtených mastných kyselín). Tento produkt je tiež schopný dodať do nášho tela hodnotné minerály, ako napríklad: magnez, fosfor, vápnik a draslík a nenahraditeľné vitamíny (s osobitným dôrazom na vitamín E, ktorý mnohí považujú za vitamín mladosti).
Aj keď sa na poľskom trhu mandľová múka teší popularite pomerne nedávno, ukazuje sa, že sa používala už v trinástom storočí. V tom čase tvorila základ talianskeho dezertu, ktorý sa skladal z mandľovej múky, vajec, masla a cukru. Zaujímavosťou je, že obdivovateľom tejto pochúťky bol údajne sám sv. František z Assisi. V stredovekej literatúre nájdeme aj informácie o použití mletých mandlí pri zahusťovaní polievok a omáčok. Mandľová múka je krémový prášok s príjemnou sladkastou chuťou. A čo je najdôležitejšie, je nielen mimoriadne chutná a užitočná v kuchyni, ale predovšetkým je schopná mať pozitívny vplyv na naše zdravie a každodennú pohodu.
Mandľová múka – zdravotné vlastnosti a účinky na ľudský organizmus
Ako bolo uvedené vyššie, mandle aj múka z nich získaná sú skutočnou pokladnicou živín, vitamínov a minerálov. Preto zavedenie mandľovej múky do vyváženej stravy v kombinácii so systematickou fyzickou aktivitou je schopné zlepšiť naše zdravie. Po prvé, tento produkt je bohatým zdrojom polyfenolov a fytosterolov. Preto konzumácia mandľovej múky pozitívne ovplyvňuje fungovanie obehového systému. Vedecké výskumy dokazujú, že nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v tomto chutnom produkte priaznivo ovplyvňujú lipidové parametre, čím znižujú hladinu celkového cholesterolu v krvi (s osobitným dôrazom na LDL cholesterol). Je zaujímavé, že priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém má aj vitamín E prítomný v mandliach. Je zodpovedná okrem iného za zníženie markerov zápalu, ako aj úroveň peroxidácie lipidov, čo má priamy vplyv na zníženie rizika vzniku aterosklerózy a srdcových infarktov v budúcnosti.
Stojí za to vedieť, že mandľová múka je tiež cennou súčasťou stravy žien, ktoré sú v období tehotenstva. To všetko vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej. Práve táto zložka je zodpovedná za správny vývoj nervového systému u nenarodeného dieťaťa. Je zaujímavé, že sladká chuť mandlí je schopná prispieť k zmierneniu nepríjemnej nevoľnosti počas tehotenstva. Nezanedbateľné sú aj vitamíny skupiny B a minerály obsiahnuté v mandľovej múke. Práve tie sú zodpovedné za zlepšenie stavu a vzhľadu nechtovej platničky. Vedecké pozorovania dokazujú, že zavedenie mandlí (a výrobkov z nich vyrobených) do vyváženej stravy podporuje správne fungovanie nervového systému človeka. Horčík, vitamíny skupiny B aj nenasýtené mastné kyseliny podporujú našu schopnosť zapamätať si a sústrediť sa. Zároveň zvyšujú odolnosť voči stresu a pôsobia proti vzniku depresie.
Múka získaná z mandlí je skvelým zdrojom antioxidantov, čo znamená, že je schopná prispieť k zníženiu rizika vzniku nádorových ochorení v budúcnosti (s osobitným dôrazom na rakovinu prsníka u žien). Vedecké zdroje dokazujú, že zavedenie mandlí do vyváženej stravy podporuje aj prevenciu neurodegeneratívnych porúch (vrátane Alzheimerovej choroby) a zvýšenie celkovej obranyschopnosti organizmu. Zaujímavou informáciou je aj skutočnosť, že vitamín E obsiahnutý v zložení mandľovej múky účinne spomaľuje procesy starnutia organizmu a pokožky. Preto si vďaka mandliam dokážeme udržať nielen dlhšie dobré zdravie a pohodu, ale aj krásny vzhľad.
Ketogénna diéta a mandľová múka
Ketogénna diéta si v posledných rokoch získala veľkú popularitu, najmä v kruhu ľudí, ktorí snívajú o štíhlom vzhľade postavy. Jej hlavným predpokladom je konzumácia čo najmenšieho množstva sacharidov a výrazne zvýšeného množstva tukov, čo je v rozpore s predpokladmi Pyramídy zdravej výživy, ktoré vypracoval Poľský Inštitút pre výživu a výživu. Napriek tomu sa táto strava cenne používa pri diétnej terapii mnohých porúch zdravia (okrem iného pri Parkinsonovej chorobe a pri epilepsii rezistentnej voči liekom). Keďže mandľová múka sa získava z kvalitných mandlí, obsahuje v sebe podstatne menšie množstvo sacharidov v porovnaní s pšeničnou múkou. Okrem toho je vynikajúcim zdrojom nenasýtených mastných kyselín a bielkovín. Preto sa v malom množstve môže používať v ketogénnej strave.
Malo by sa však pamätať na to, že vykonávanie odporúčaní tejto diéty bez dohľadu kvalifikovaného odborníka na výživu alebo ošetrujúceho lekára môže byť nebezpečné pre ľudské zdravie a môže okrem iného viesť k narušeniu funkcie obličiek a pečene.
Kontraindikácie pri konzumácii mandľovej múky
Aj keď je vo väčšine prípadov konzumácia mandľovej múky úplne bezpečná pre naše zdravie, existujú určité kontraindikácie spojené s jej používaním. Po prvé, neodporúča sa konzumovať nadmerné množstvo tohto produktu pre ľudí, ktorí zápasia s nadváhou alebo obezitou. Po druhé, podávanie veľkého množstva mandľovej múky nie je vhodné pre najmenšie deti (do 1 roka). Po tretie, absolútnou kontraindikáciou pre konzumáciu tohto produktu je alergia na mandle. Vzhľadom na to, že tieto orechy sú alergénnym výrobkom, odporúča sa, aby sa z nich postupne zavádzala múka, ktorá sa z nich dostáva do vašej stravy. Ak sa u vás vyskytnú príznaky ako nevoľnosť a/alebo bolesť brucha; závraty a/alebo bolesť hlavy; začervenanie a/alebo podráždenie očí; vyrážka; ťažkosti s dýchaním; začervenanie a/alebo opuch kože, čo najskôr vyhľadajte lekára prvého kontaktu alebo nemocničné oddelenie tiesňového volania.
Mandľová múka - cena
Mandľová múka sa zvyčajne predáva v baleniach s hmotnosťou 250g alebo 500g. Za menšie balenie zaplatíte približne 14,00 – 20,00 PLN. Za väčšie balenie zaplatíte približne 22,00 – 30,00 PLN. Pritom je potrebné mať na pamäti, že cena mandľovej múky sa môže výrazne líšiť v závislosti od zvoleného výrobcu a/alebo distribútora. Okrem toho, pri nákupe stojí za to venovať pozornosť tomu, či múka, ktorú sme si vybrali, bola skutočne vytvorená výlučne z mandlí. V niektorých obchodoch môžeme nájsť výrobky „s mandľovou príchuťou“, ktoré s mandľovou múkou majú málo spoločného.
Odpovedáme na najčastejšie otázky týkajúce sa mandľovej múky
Otázka 1: Kde kúpiť mandľovú múku? Múku z pravých mandlí si môžeme kúpiť v niektorých obchodoch s potravinami. Napriek tomu stojí za to hľadať ju v internetových obchodoch so zdravou výživou. Získame tak nielen možnosť zakúpiť si produkt za atraktívnu cenu, ale aj záruku jeho najvyššej kvality.
Otázka 2: Ako si vyrobiť mandľovú múku doma? Vyrobiť si kvalitnú mandľovú múku v pohodlí domova je možné. Na tento účel je potrebné pripraviť celé semená mandľovníka obyčajného alebo vločky bez šupky. Budeme tiež potrebovať mixér alebo mlynček na kávu. Potom je potrebné mandle brúsiť, kým sa nedosiahne požadovaná konzistencia. Treba si však dávať pozor, aby sme mandle nebrúsili príliš dlho alebo v pulznom režime, pretože týmto spôsobom môžeme viesť k oddeleniu nadmerného množstva tuku a tým k tvorbe mandľového masla.
Otázka 3: Ako skladovať mandľovú múku? Mandľová múka by sa mala skladovať na suchom mieste pri izbovej teplote. Stojí za zmienku, že nádoba alebo papierový obal, v ktorom ju držíme, by mali byť tesne uzavreté. Tým sa zníži riziko vniknutia vlhkosti do výrobku a dlhšie si zachováme jeho chuťové vlastnosti.
Otázka 4: Aký glykemický index má mandľová múka? Vzhľadom na malé množstvo sacharidov vo svojom zložení sa tento produkt vyznačuje nízkym glykemickým indexom. To znamená, že v primeranom množstve sa môže používať v strave ľudí, ktorí zápasia s problémom cukrovky alebo inzulínovej rezistencie. Je tiež potrebné vedieť, že mandle prispievajú k zníženiu postprandiálnej glykémie a znižujú riziko vzniku negatívnych následkov cukrovky v budúcnosti.
Použitie:
Mandľovú múku môžeme v našej kuchyni využiť na mnoho rôznych spôsobov. Je ideálna ako náhrada za tradičnú pšeničnú múku. Stojí za to ju použiť okrem iného:
- Pri pečení chutných muffinov, viacobilných sušienok a dokonca aj pizze;
- Pri pečení plnohodnotného chleba;
- Pri príprave sladkých palaciniek alebo racuchov;
- Pri obaľovaní mäsa;
- Pri zahusťovaní aromatických polievok a omáčok;
- Pri príprave domácich zmrzlinových dezertov a dokonca aj výživných ovocných koktailov.
Nutričné hodnotyV 100g výrobkuEnergetická hodnota
/energia/
2466kJ/590kcal Tuk 52,52 g Vrátane nasýtených mastných kyselín
(nasýtené kyseliny)
3,95 g Sacharidy 18,67 g Z toho cukry 4,63 g Vláknina 9,90 g Bielkoviny 21,40 g Soľ 0,05 g
„Referenčná výživová hodnota priemerného dospelého
(8 400 kJ/2 000 kcal)“.
Kupujete s Allegro Protect. Všetky nákupy s vrátením peňazí do 48 h. Zobraziť podrobnosti
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu Mandľová múka Vivio 250 g. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to