Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovParametre
Faktúra | Vystavujem faktúry s DPH |
Typ | Sladidlá |
Značka | Vivio |
Forma | v prášku |
Hmotnosť | 1 kg |
Ďalšie vlastnosti | žiadne |
Certifikát | žiadne |
Produkt neobsahuje | netýka sa |
Opis
MALTITOL PRÍRODNÉ SLADIDLO 1KG 1000G ZDRAVÁ NÁHRADA CUKRU DELIFOOD
Maltitol sa čoraz viac používa ako náhrada tradičného cukru, najmä v strave ľudí, ktorí sa starajú o vzhľad svojej postavy. Tento produkt sa vyznačuje nielen nižším obsahom kalórií v porovnaní s bielym cukrom, ale aj priaznivým glykemickým indexom. Preto sa maltitol často nachádza v jedálničku ľudí, ktorí zápasia s problémom cukrovky alebo inzulínovej rezistencie. A čo ešte stojí za to vedieť o tomto čoraz populárnejšom sladidle?
Maltitol, čo to je?
Maltitol je prírodné sladidlo zo skupiny polyolov (cukrové alkoholy). V zložení polyolov sa alkohol samozrejme nevyskytuje - to je chemický názov výrobku. Cukrové alkoholy, medzi ktoré patria, m.in.: maltitol, sorbitol, xylitol, manitol, sa nachádzajú v ovocí, ako sú jablká, hrušky, slivky, maliny a jahody, figy, olivy a obilné zrná. Potravinársky priemysel využíva predovšetkým maltitol pochádzajúci z kukuričných zŕn. Právne sú podmienky používania maltitolu stanovené v smernici Európskeho parlamentu a Rady 94/35/ES z roku 1994 o používaní sladidiel v potravinách. Používanie maltitolu v potravinárskom priemysle je preto v rámci Európskej únie povolené. Prírodné sladidlo je v poriadku. 2,4 kcal/g a navyše nevyžaduje účasť inzulínu na transformácii v tele, čo je obzvlášť dôležité pre ľudí s cukrovkou.
Kde nájdeme maltitol?
Maltitol sa vďaka svojej vysokej teplotnej odolnosti často používa v pečive. V prvom rade sa však používa na výrobu sladkých pochutín pre ľudí, ktorí sú z rôznych dôvodov nútení obmedziť počet spotrebovaných cukrov. Nájdeme ho teda v čokoládach, oblátkach, tyčinkách, sušienkach, cukríkoch, žuvačkách, dezertoch či nátierkach. Aj keď maltitol je skvelým riešením pre ľudí, ktorí chcú obmedziť príjem cukru, treba samozrejme mať na pamäti, že glykemický index maltitolu nie je nulový (IG maltitolu je 36, pre porovnanie GI sacharózy je 60), preto by sa maltitol nemal považovať za látku, ktorú môžeme konzumovať v neobmedzenom množstve. Okrem toho môže mať jeho nadmerná konzumácia laxatívny účinok.
Maltitol a cukrovka
Maltitol sa zaraďuje do skupiny uhľohydrátov (polyolov) s pomalšou vstrebateľnosťou a metabolickým procesom, ktorý je do značnej miery nezávislý od inzulínu. Vďaka tomu použitie maltitolu nespôsobuje zvýšenie hladiny glukózy v krvi pacientov, ktorí zápasia s problémom cukrovky, inzulínovej rezistencie alebo glukózovej tolerancie. Vďaka svojmu nízkemu obsahu kalórií (menšiemu ako sacharóza) je ideálnou náhradou tradičného cukru pre diabetikov a ľudí, ktorí sa nachádzajú na diéte s obmedzeným množstvom sacharidov a cukrov.
Maltitol pre deti Ako ovplyvňuje problém zubného kazu?
Maltitol nie je metabolizovaný baktériami v ústnej dutine, takže nepodporuje rozvoj zubného kazu. Zatiaľ čo maltitol môže spôsobiť mierny pokles pH na povrchu zuba zvyčajne nespôsobuje pokles pH pod 5,7. Ak pH klesne pod 5,7, môže to viesť k odvápneniu zubnej skloviny. Maltitol nájde najlepšie využitie ako sladidlo v produktoch, ktoré zostávajú v ústach značný čas, napríklad tvrdé cukríky, guma alebo čokoláda.
Použitie maltitolu v potravinárskom priemysle
Polyoly obsiahnuté v potravinách im dodávajú sladkú chuť, formujú správnu štruktúru výrobku, zabraňujú zhlukovaniu výrobkov a pri konzumácii poskytujú jemne chladivý účinok v ústach. Zvyšujú objem výrobku, čím znižujú jeho jednotkovú energetickú hodnotu.
Použitie maltitolu:
- vo funkčných potravinách: môže byť použitý ako surovina na výrobu potravín pre pacientov s cukrovkou a obezitou;
- v pekárstve a pri výrobe cukroviniek: môže sa použiť na výrobu sušienok a čokolády (kvôli termostabilite pri vysokých teplotách a nízkej hygroskopickosti sa používa aj v pečive);
- v mliečnych výrobkoch: zmrzlina, pitné a ochutené jogurty;
- Môže sa použiť aj ako náhrada tuku, pretože dodáva krémovej konzistencii potravín.
Odporúčaná denná dávka maltitolu
Maximálne množstvo požitého maltitolu, pri ktorom by sa laxatívny účinok nemal uskutočniť, je 0,3-0,8 g/kg telesnej hmotnosti. To znamená, že dospelý s telesnou hmotnosťou 60 kg by mohol skonzumovať cca. 20-48 g maltitolu bez vedľajších účinkov.
Na internete nájdete aj informácie, podľa ktorých je bezpečná denná dávka maltitolu až 60-90 g denne. Majte na pamäti, že laxatívny účinok maltitolu sa môže vyskytnúť u ľudí v rôznych dávkach a závisí od m.in. z výšky spotrebovaného jednorazového množstva maltitolu alebo frekvencie jeho konzumácie.
Je možné používať maltitol v tehotenstve?
Použitie maltitolu počas gravidity sa považuje za bezpečné pri dávkach, ktoré nepresahujú dennú potrebu. V týchto množstvách táto látka nespôsobuje žiadne významné vedľajšie účinky. Okrem toho táto zlúčenina nemá teratogénne alebo genotoxické účinky na plod.
Maltitol - odpovedáme na najčastejšie otázky
Otázka 1: Je maltitol zdravý? Svetová zdravotnícka organizácia, ako aj početné vedecké štúdie potvrdzujú, že maltitol nemá toxický účinok na naše zdravie. Jeho použitie v nadmernom množstve však môže viesť k vzniku krátkodobých, nepríjemných príznakov zo strany tráviaceho systému.
Otázka 2: Maltitol alebo biely cukor? Ktorý z nich sa oplatí zvoliť v prípade cukrovky?
Na rozdiel od bieleho cukru sa maltitol vyznačuje nižším glykemickým indexom (IG maltitolu je 36, pre porovnanie IG sacharózy je 60). Preto je to práve maltitol, ktorý by si mali vybrať ľudia, ktorí zápasia s problémom cukrovky typu II alebo inzulínovej rezistencie.
Otázka 3: Maltitol na pečenie – je možné ho použiť na pečenie? Maltitol je vynikajúcou náhradou bieleho cukru v kuchyni každého z nás. Preto sa dá úspešne použiť pri pečení nízkokalorických koláčov, sušienok a pri príprave dezertov.
Otázka 4: Maltitol - môže spôsobiť hnačku? Aj keď maltitol nemá toxický účinok na naše zdravie, jeho konzumácia v nadmernom množstve môže viesť k nepríjemným gastrointestinálnym príznakom vrátane hnačky.
Použitie:
Maltitol v kuchyni môže úspešne nahradiť biely cukor. Skvele sa hodí na sladenie teplých aj studených nápojov, do dezertov, ale aj na všetky druhy pečiva a na prípravu ovocných prípravkov. Je odolný voči vysokým teplotám, dobre sa rozpúšťa v tekutinách.
Zloženie: Maltitol
Kupujete s Allegro Protect. Všetky nákupy s vrátením peňazí do 48 h. Zobraziť podrobnosti
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu VIVIO MALTITOL NÁHRADA CUKRU 1000g. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to