Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovParametre
Faktúra | Vystavujem faktúry s DPH |
Značka | Ethno-garden Agnieszka Magdalena Głogowska |
Latinský názov | iné |
Druh rastliny | Iný |
Farba kvetu | iná farba |
Hmotnosť | 0.01 g |
Cyklus vývoja rastlín | viacročné |
Štýl | japonská záhrada, moderná záhrada, skalka, stredomorská záhrada, vidiecka záhrada |
Opis
Horký melón
(Momordica Charantia)
Tropické a subtropické, jednoročné popínavé rastliny z čeľade Cucurbitaceae, bežne pestované v Ázii, Afrike a Karibiku pre jedlé, aj keď horké ovocie, dorastá do 5 m. Pochádza z Indie, bola zavedená v Číne v XIV. storočí.
Každá rastlina má žlté, samostatné samčie a samičie kvety. Plody môžu dosiahnuť 6-30 cm, sú svetlozelené, podlhovasté, s mierne vlnitým, papilárnym povrchom.
Plody tejto rastliny sa najčastejšie konzumujú zelené (ešte nezrelé), alebo akonáhle začnú žltnúť, v tomto štádiu je dužina ovocia chrumkavá a vodnatá v štruktúre, podobná uhorke alebo zelenej paprike, ale je to najhorkejšia zelenina na svete. Kôra ovocia je jemná a tiež jedlá. Semená a jadro sú biele v ešte nezrelom ovocí, sú najhorkejšie a môžu byť odstránené pred varením.
Aby ste sa zbavili horkosti, môže byť surová prietrž namočená na niekoľko hodín v roztoku vody so soľou, odvodnená a umytá z prebytočnej soli a potom postupujte podľa. recept. Môžete tiež pred prípravou odstrániť semená z ovocia a nakrájať ho na tenké plátky, potrieť soľou, nechať 2 hodiny, potom opláchnuť a vysušiť. Ak je ovocie správne pripravené, môže sa konzumovať surové (napr. v šalátoch).
Keď plody dozrievajú, šupka sa stáva tvrdšou a horkejšou, zato stredná časť, ktorá dozrieva do intenzívne červenej farby, je sladká a môže sa konzumovať v surovom stave, je obľúbenou zložkou niektorých šalátov v južnej Ázii. Mladé listy, kvety a výhonky pretrhnuté môžu byť tiež konzumované ako zelenina. Horký melón je často používaná zelenina v čínskej kuchyni a zvyčajne sa podáva vyprážaná alebo pečená s prísadami, ako zložka polievky a tiež ako čaj alebo zložka piva, ktorá dáva horkosť.
V severnej Indii sa často pridáva do zemiakových jedál a pripravuje sa s jogurtom, kokosovým mliekom alebo citrónovou šťavou na vyváženie horkosti. Používa sa v iránskom guláši "Ghormeh sabzi" alebo plnené korením a potom vyprážané v oleji. Medzi ďalšie obľúbené recepty patrí vyprážaný balzam s kari a arašidmi alebo polievka z balzamu s cibuľou a korením.
Podáva sa tiež ako plnená cibuľa, varená šošovica, strúhaný kokos a kari, potom zviazaná niťou a vyprážaná v oleji.
V Pakistane a Bangladéši sa horký melón často varí s cibuľou, chilli, kurkumou, soľou, koriandrom a štipkou semien rasce. V Indonézii sa podáva v rôznych jedlách, ako je Gado-Gado, ako aj vyprážané, varené v kokosovom mlieku alebo v pare. Vo Vietname sa podáva surový, v polievkach, vyprážaný na oleji, s plátkami tofu, korením a soľou. Miska "Pinakbet" z dusenej zeleniny, populárna na Filipínach, pozostáva hlavne z horkých melónov, baklažánu, chilli, orechov, špargľovej fazule, paradajok, fazule lima, zvyčajne je ochutená zázvorom, cibuľou alebo cesnakom.
Na Filipínach sa používa aj spolu s paradajkami do šalátov. V Nepále sa pripravuje horký melón marinovaný – jedlo je známe ako Achar – a podáva sa aj vyprážané vo forme tenkých plátkov. V Trinidade a Tobagu sú zvyčajne vyprážané s cibuľou, cesnakom a korením, kým nie sú takmer chrumkavé.
Horký melón sa po stáročia používa po celom svete v tradičnej medicíne rôznych krajín, ajurvéde a čínskej ľudovej medicíne.
V tureckej ľudovej medicíne sa používajú ako prostriedok na rôzne ochorenia, najmä žalúdočné (ovocie sa rozbije a namočí do oleja alebo medu). V Togu sa tradične používa na liečbu ochorení tráviaceho traktu a vírusových ochorení, ako sú kiahne a osýpky. Tradične sa v Ázii považuje za užitočný pri prevencii a liečbe malárie, čo potvrdili laboratórne testy.
Čaj z jeho listov sa na tento účel podáva aj v Paname a Kolumbii. V Guyane sú horké melóny varené a vyprážané zmiešané s cesnakom a cibuľou, tento populárny doplnok známy ako corilla sa podáva na prevenciu malárie.
Používal sa v ľudovom liečiteľstve na mnohé ďalšie ochorenia, vrátane hnačky, koliky, horúčky, popálenín, bolestivej menštruácie, kameňov v močovom mechúre, žalúdočných vredov, vnútorných parazitov, svrabu a iných kožných problémov. Okrem toho stimuluje chuť do jedla a trávenie.
Listy, plody a ich výťažky majú liečivé vlastnosti, sú bohaté na najdôležitejšie vitamíny a minerály, najmä vitamíny A, B1, B2, C a železo. Plody obsahujú dvakrát viac beta-karoténu ako brokolica, dvakrát vápnik ako špenát a dvakrát viac draslíka ako banán.
Nedávne štúdie ukázali, že nezrelé ovocie môže byť použité ako antibiotiká, protirakovinové, antivírusové činidlo, činidlo na liečbu malárie, HIV a cukrovky. Ukázalo sa, že lecitíny obsiahnuté v ovocí majú významné účinky na reguláciu lipidového hospodárstva a ovocie má tiež množstvo biologicky aktívnych zlúčenín a bioaktívnych glykozidov. Rastlina obsahuje účinnú protiplesňovú látku.
Pravidelné užívanie ovocia zabraňuje hypertenzii, majú inzulínu podobné vlastnosti a sú označované ako „rastlinný inzulín“, preto sa pri liečbe cukrovky používajú nezrelé plody.
Zistilo sa, že konzumácia zeleniny zvyšuje citlivosť na inzulín a znižuje hladinu cukru v krvi: šťava z čerstvého horkého melónu, má dobrý hypoglykemický účinok, takže ovocie je ideálnou potravou pre ľudí s cukrovkou. Štúdia z roku 2007 stanovuje dennú dávku 100 mg ovocia na kilogram telesnej hmotnosti, čo je porovnateľné s 2,5 mg/kg antidiabetikum glibenklamidu dvakrát denne.
Iné zlúčeniny obsiahnuté v ovocí spôsobujú aktiváciu proteínu, ktorý reguluje vychytávanie glukózy, znižujú koncentráciu glukózy v krvi a pôsobia na periférne tkanivá. Konzumácia ovocia má podporný účinok na pečeň, znižuje krvný tlak, stimuluje tráviace funkcie a slezinu, má diuretické, protizápalové, antipyretické účinky, podporuje myseľ a zrak, čistí telo od jedovatých látok a čistí krv.
Tiež zabraňuje rakovine, zloženie bielkovín a množstvo vitamínu C v horkom melóne pomáha zvyšovať odolnosť tela, čo spôsobuje, že imunitné bunky fungujú správne a môžu zničiť rakovinové bunky.
Zistilo sa, že zlúčeniny získané z horkého melónu indukujú apoptózu leukemických buniek in vitro. Vedci zo Saint Louis University tvrdia, že extrakt z horkého melónu spôsobuje reťazec udalostí, ktorý pomáha zabíjať bunky rakoviny prsníka a zabraňuje ich množeniu.
Laboratórne testy naznačujú, že zlúčeniny obsiahnuté v ovocí môžu byť účinné pri liečbe infekcie HIV. Tablety s extraktom z horkého melónu sa predávajú na Filipínach ako doplnok stravy a vyvážajú sa do mnohých krajín.
Ovocie by sa nemalo podávať deťom a ženám počas tehotenstva.
Cena za kus na Kúpiť Teraz platí pre 5 semien.
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu Ostatné-originálne semená 0,01 g. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to