Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovHorký melón(Momordica Charantia) Semená Balzam
Za posledných 30 dní si tento produkt od viacerých predajcov kúpila 1 osoba.
Parametre
Faktúra | Vystavujem faktúry s DPH |
Značka | Ethno-garden Agnieszka Magdalena Głogowska |
Latinský názov | iné |
Druh rastliny | Iný |
Farba kvetu | iná farba |
Hmotnosť | 0.01 g |
Cyklus vývoja rastlín | viacročné |
Štýl | japonská záhrada, moderná záhrada, skalka, stredomorská záhrada, vidiecka záhrada |
Opis
Horký melón
(Momordica Charantia)
Tropické a subtropické, jednoročné popínavé rastliny z čeľade Cucurbitaceae, bežne pestované v Ázii, Afrike a Karibiku pre jedlé, aj keď horké ovocie, dorastá do 5 m. Pochádza z Indie, bola zavedená v Číne v XIV. storočí.
Každá rastlina má žlté, samostatné samčie a samičie kvety. Plody môžu dosiahnuť 6-30 cm, sú svetlozelené, podlhovasté, s mierne vlnitým, papilárnym povrchom.
Plody tejto rastliny sa najčastejšie konzumujú zelené (ešte nezrelé), alebo akonáhle začnú žltnúť, v tomto štádiu je dužina ovocia chrumkavá a vodnatá v štruktúre, podobná uhorke alebo zelenej paprike, ale je to najhorkejšia zelenina na svete. Kôra ovocia je jemná a tiež jedlá. Semená a jadro sú biele v ešte nezrelom ovocí, sú najhorkejšie a môžu byť odstránené pred varením.
Aby ste sa zbavili horkosti, môže byť surová prietrž namočená na niekoľko hodín v roztoku vody so soľou, odvodnená a umytá z prebytočnej soli a potom postupujte podľa. recept. Môžete tiež pred prípravou odstrániť semená z ovocia a nakrájať ho na tenké plátky, potrieť soľou, nechať 2 hodiny, potom opláchnuť a vysušiť. Ak je ovocie správne pripravené, môže sa konzumovať surové (napr. v šalátoch).
Keď plody dozrievajú, šupka sa stáva tvrdšou a horkejšou, zato stredná časť, ktorá dozrieva do intenzívne červenej farby, je sladká a môže sa konzumovať v surovom stave, je obľúbenou zložkou niektorých šalátov v južnej Ázii. Mladé listy, kvety a výhonky pretrhnuté môžu byť tiež konzumované ako zelenina. Horký melón je často používaná zelenina v čínskej kuchyni a zvyčajne sa podáva vyprážaná alebo pečená s prísadami, ako zložka polievky a tiež ako čaj alebo zložka piva, ktorá dáva horkosť.
V severnej Indii sa často pridáva do zemiakových jedál a pripravuje sa s jogurtom, kokosovým mliekom alebo citrónovou šťavou na vyváženie horkosti. Používa sa v iránskom guláši "Ghormeh sabzi" alebo plnené korením a potom vyprážané v oleji. Medzi ďalšie obľúbené recepty patrí vyprážaný balzam s kari a arašidmi alebo polievka z balzamu s cibuľou a korením.
Podáva sa tiež ako plnená cibuľa, varená šošovica, strúhaný kokos a kari, potom zviazaná niťou a vyprážaná v oleji.
V Pakistane a Bangladéši sa horký melón často varí s cibuľou, chilli, kurkumou, soľou, koriandrom a štipkou semien rasce. V Indonézii sa podáva v rôznych jedlách, ako je Gado-Gado, ako aj vyprážané, varené v kokosovom mlieku alebo v pare. Vo Vietname sa podáva surový, v polievkach, vyprážaný na oleji, s plátkami tofu, korením a soľou. Miska "Pinakbet" z dusenej zeleniny, populárna na Filipínach, pozostáva hlavne z horkých melónov, baklažánu, chilli, orechov, špargľovej fazule, paradajok, fazule lima, zvyčajne je ochutená zázvorom, cibuľou alebo cesnakom.
Na Filipínach sa používa aj spolu s paradajkami do šalátov. V Nepále sa pripravuje horký melón marinovaný – jedlo je známe ako Achar – a podáva sa aj vyprážané vo forme tenkých plátkov. V Trinidade a Tobagu sú zvyčajne vyprážané s cibuľou, cesnakom a korením, kým nie sú takmer chrumkavé.
Horký melón sa po stáročia používa po celom svete v tradičnej medicíne rôznych krajín, ajurvéde a čínskej ľudovej medicíne.
V tureckej ľudovej medicíne sa používajú ako prostriedok na rôzne ochorenia, najmä žalúdočné (ovocie sa rozbije a namočí do oleja alebo medu). V Togu sa tradične používa na liečbu ochorení tráviaceho traktu a vírusových ochorení, ako sú kiahne a osýpky. Tradične sa v Ázii považuje za užitočný pri prevencii a liečbe malárie, čo potvrdili laboratórne testy.
Čaj z jeho listov sa na tento účel podáva aj v Paname a Kolumbii. V Guyane sú horké melóny varené a vyprážané zmiešané s cesnakom a cibuľou, tento populárny doplnok známy ako corilla sa podáva na prevenciu malárie.
Používal sa v ľudovom liečiteľstve na mnohé ďalšie ochorenia, vrátane hnačky, koliky, horúčky, popálenín, bolestivej menštruácie, kameňov v močovom mechúre, žalúdočných vredov, vnútorných parazitov, svrabu a iných kožných problémov. Okrem toho stimuluje chuť do jedla a trávenie.
Listy, plody a ich výťažky majú liečivé vlastnosti, sú bohaté na najdôležitejšie vitamíny a minerály, najmä vitamíny A, B1, B2, C a železo. Plody obsahujú dvakrát viac beta-karoténu ako brokolica, dvakrát vápnik ako špenát a dvakrát viac draslíka ako banán.
Nedávne štúdie ukázali, že nezrelé ovocie môže byť použité ako antibiotiká, protirakovinové, antivírusové činidlo, činidlo na liečbu malárie, HIV a cukrovky. Ukázalo sa, že lecitíny obsiahnuté v ovocí majú významné účinky na reguláciu lipidového hospodárstva a ovocie má tiež množstvo biologicky aktívnych zlúčenín a bioaktívnych glykozidov. Rastlina obsahuje účinnú protiplesňovú látku.
Pravidelné užívanie ovocia zabraňuje hypertenzii, majú inzulínu podobné vlastnosti a sú označované ako „rastlinný inzulín“, preto sa pri liečbe cukrovky používajú nezrelé plody.
Zistilo sa, že konzumácia zeleniny zvyšuje citlivosť na inzulín a znižuje hladinu cukru v krvi: šťava z čerstvého horkého melónu, má dobrý hypoglykemický účinok, takže ovocie je ideálnou potravou pre ľudí s cukrovkou. Štúdia z roku 2007 stanovuje dennú dávku 100 mg ovocia na kilogram telesnej hmotnosti, čo je porovnateľné s 2,5 mg/kg antidiabetikum glibenklamidu dvakrát denne.
Iné zlúčeniny obsiahnuté v ovocí spôsobujú aktiváciu proteínu, ktorý reguluje vychytávanie glukózy, znižujú koncentráciu glukózy v krvi a pôsobia na periférne tkanivá. Konzumácia ovocia má podporný účinok na pečeň, znižuje krvný tlak, stimuluje tráviace funkcie a slezinu, má diuretické, protizápalové, antipyretické účinky, podporuje myseľ a zrak, čistí telo od jedovatých látok a čistí krv.
Tiež zabraňuje rakovine, zloženie bielkovín a množstvo vitamínu C v horkom melóne pomáha zvyšovať odolnosť tela, čo spôsobuje, že imunitné bunky fungujú správne a môžu zničiť rakovinové bunky.
Zistilo sa, že zlúčeniny získané z horkého melónu indukujú apoptózu leukemických buniek in vitro. Vedci zo Saint Louis University tvrdia, že extrakt z horkého melónu spôsobuje reťazec udalostí, ktorý pomáha zabíjať bunky rakoviny prsníka a zabraňuje ich množeniu.
Laboratórne testy naznačujú, že zlúčeniny obsiahnuté v ovocí môžu byť účinné pri liečbe infekcie HIV. Tablety s extraktom z horkého melónu sa predávajú na Filipínach ako doplnok stravy a vyvážajú sa do mnohých krajín.
Ovocie by sa nemalo podávať deťom a ženám počas tehotenstva.
Cena za kus na Kúpiť Teraz platí pre 5 semien.
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu Ostatné-originálne semená 0,01 g. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to