Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovParametre
Faktúra | Nevystavujem faktúry |
Značka | Ethno-garden Agnieszka Magdalena Głogowska |
Latinský názov | iné |
Druh rastliny | Iný |
Farba kvetu | žltá |
Štýl | vidiecka záhrada |
Hmotnosť | 1 g |
Cyklus vývoja rastlín | dvojročné |
Opis
Pasternak obyčajný - kultivovaná odroda
(Pastinaca sativa subsp. sativa var. sativa)
dvojročná mrazuvzdorná rastlina patriaca do čeľade zelerovitých (Apiaceae).
Rodičovská oblasť je Európa a časť Ázie (Turecko, Kaukaz a Západná Sibír)
v Poľsku býva považovaná za pôvodný druh, rastie divoko a je veľmi bežná po celom nížine a v nižších horských polohách, jej odroda sa pestuje aj ako zelenina.
V prvom roku produkuje ružicu vzpriamených listov s vys. Približne. 40 cm., v druhom roku produkuje stonky s kvetmi žltozelenej farby a s v. do 150 cm.
Kvitne od júla do septembra.
Koreň pripomína petržlen a môže dosiahnuť až 35 cm, má bielu, silne voňavú, sladkú dužinu.
Pasternak je svetlomilná, teplomilná a dusičnanová rastlina, vyžaduje priepustné a úrodné pôdy.
Pestovali ho už starí Gréci a Rimania. Na hostinách Rimanov sa podával pred inými jedlami, aby sa stimulovala chuť do jedla.
Rimania vyrábali aj špeciálne paštrnákové víno, oleje a šťavy a sirupy z bylín a masti z paštrnáku zmiešané s olivovým olejom alebo medom.
Má chuť podobnú petržlenu, je však od nej sladšia, a preto sa v minulosti používala na sladenie.
Pasternak bol veľmi cenený a cisár Tiberius prijal časť dane, ktorú Rímu zaplatilo Nemecko v podobe paštrnáka.
V Európe sa zelenina používala ako zdroj cukru predtým, ako sa objavili trstinové a repné cukry.
V rímskych časoch sa verilo, že paštrnák je afrodiziakum.
Pasternak sa zvyčajne varí, ale môže sa jesť aj surový. Má veľmi sladkú chuť ako mrkva. Je bohatý na vitamíny a minerály, najmä draslík.
V porovnaní s mrkvou má paštrnák štvornásobne vyšší obsah vlákniny, draslíka, bielkovín a vitamínu C.
Neexistuje taká špecifická a silná aróma ako petržlen, takže sa dá použiť nielen ako korenie, ale ako samostatné jedlo.
Môžete z neho variť polievku, strúhanú alebo nasekanú použiť ako šalát, ako pyré namiesto zemiakov, smažiť s inou zeleninou, robiť z neho chipsy.
Varený koreň sa používa na guláš a jedlá.
Zo strúhaných koreňov môžete robiť koláče rovnakým spôsobom ako zemiakové koláče.
Karamelizovaný paštrnák sa môže podávať ako dezert.
Môžete z nich vyrobiť víno s príchuťou podobnou madeire.
Aj mladé listy sú jedlé a môžu byť použité ako náhrada za zelenú petržlenovú vňať a semená môžu byť použité ako korenie.
Liečivá rastlina: bylinnou surovinou je koreň paštrnáku – Radix Pastinacae a ovocie – Fructus Pastinacae. Vyrába sa z neho paštrnákový olej – Oleum pastinacae. Obsahuje furanokumaríny (izopimpinelín, sfondín, bergapten, imperatorín), flavonoidy (izoramnatín, izokoverticín, rutín) a éterické oleje. Má upokojujúce, diuretické účinky, stimuluje trávenie a reguluje krvný obeh. Používa sa pomocne pri liečbe ženských ochorení.
Dioscorides ho používal ako diuretikum.
Pasternak sa v starovekej medicíne používal aj ako stimulant sexuálnej aktivity, na zvýšenie chuti do jedla, pri halucináciách, ako analgetikum na obličkové, pečeňové a žalúdočné koliky, ako antitusikum a na zmäkčenie a oddelenie hlienu.
V ľudovej medicíne sa infúzia a odvar z koreňov pili pri kašli na zmäkčenie a oddelenie hlienu a používali sa aj v prípade opuchu a ako analgetikum.
Vodná infúzia koreňov paštrnáku s cukrom sa používa na stimuláciu chuti do jedla a ako tonikum počas rehabilitácie po ťažkých chorobách.
Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu mať protinádorové, protizápalové a protiplesňové vlastnosti.
Vysoký obsah vlákniny v paštrnáku môže pomôcť zabrániť zápche a znížiť hladinu cholesterolu v krvi.
Liečivé a diétne vlastnosti paštrnáku uznávajú lekári.
Zistilo sa, že zlepšuje trávenie, posilňuje steny kapilár, má analgetický, expektoračný a tonizujúci účinok.
V modernej medicíne sa paštrnák používa na liečbu a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.
Z našej zeleniny môžete zbierať svoje semená, nemáme žiadnu odrodu F1!
Cena za kus na Kúpiť Teraz sa týka viac ako 100 semien.
Niektoré texty boli preložené automaticky. Dajte nám vedieť, ak ste si všimli jazykovú chybu.
Prezeráte si ponuky produktu 100ZrnoPASTERNAK DOBRÁ ODRODA PRE SKLADOVANIE LEPŠIE AKO PETRŽLEN NA. Vidíte ponuku iného produktu? Nahláste nám to