Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovŠakšuka – raňajkový hit! Zoznámte sa s 5 receptmi na toto chutné jedlo!
Šakšuka je skvelý nápad na rýchle a zdravé raňajky. Dá sa pripraviť v mnohých verziách a s rôznymi ingredienciami. Je chutná a sýta, a zároveň nízkokalorická. Na našich stoloch je už niekoľko rokov, no v roku 2024 je skutočným hitom! Spoznajte 5 spôsobov, ako pripraviť šakšuku!
Šakšuka je jedlo z vajec smažených v aromatickej, pikantnej paradajkovej omáčke s prídavkom cesnaku, papriky a korenín evokujúcich stredomorskú kuchyňu, ako sú: rasca, sladká paprika, štipľavá paprika, koriander a pasta harissa, ktorá sa vyrába na základe týchto korenín. Šakšuka prichádza v mnohých verziách a s rôznymi prílohami. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, no základnými ingredienciami, ktoré sa opakujú v takmer každom recepte, sú vajcia, paradajky a paprika. Toto jedlo pochádza z Tuniska a znamená neporiadok, čo odráža to, čo sa deje na panvici. Rýchlo si získala chuťové poháriky obyvateľov mnohých krajín. Jej obľuba u nás rastie už niekoľko rokov, ale v roku 2024 je skutočným hitom. Môže sa jesť s ľubovoľným pečivom: chlebom, bagetou a cesnakovým pečivom.
Recepty na šakšuku
Tradičná šakšuka
(100 g – asi 80 kcal)
Tradičná šakšuka je plná chutí, korenistá a voňajúca bylinkami. Podáva sa na raňajky.
Zloženie:
- 4 vajcia
- 2 papriky
- 1 plechovka paradajok
- 2 lyžičky harissy
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica petržlenovej vňate (voliteľne)
- soľ, korenie
Príprava Papriku zbavíme semienok a pokrájame na prúžky a cesnak nasekáme. Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme papriku, harissu, rascu a cesnak. Premiešame a varíme asi 8 minút, kým paprika nezmäkne. Potom pridáme paradajky. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme ďalších 10 minút, kým nezískame hustú omáčku. Po uplynutí tejto doby urobíme do omáčky štyri malé jamky a rozbijeme do nich vajcia. Pomocou vidličky zľahka vmiešame bielka s omáčkou, pričom dávame pozor, aby sme nepoškodili žĺtky. Panvicu necháme na miernom ohni ďalších 8 - 10 minút, kým bielka nestuhnú, ale žĺtky zostanú tekuté. Ak chceme tento proces trochu urýchliť, môžeme panvicu prikryť. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Zelená šakšuka
(100 g -- asi 150 kcal)
Je to tiež šakšuka s nízkym glykemickým indexom a je ideálnym jedlom pre všetkých, ktorí bojujú s vysokou hladinou cukru, ako aj pre tých, ktorí ho chcú výrazne obmedziť. Glykemický index cukiny a špenátu je rovnaký a je 15. Okrem toho táto zelenina poskytuje množstvo vitamínov a stopových prvkov.
Zloženie:
- 100 g celých špenátových listov
- 100 g cukiny
- 4 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 50 g parmezánu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- ½ póru
- soľ, korenie
Príprava Cukinu ošúpeme a pokrájame na drobné kocky. Na panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme cukinu, posekaný cesnak, rascu. Chvíľu restujeme, kým cukina nezmäkne. Pridáme špenát a za stáleho miešania restujeme, kým sa voda neodparí. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Rozbijeme vajcia. Všetko prikryjeme pokrievkou a čakáme, kým bielka úplne nestuhnú. Pred podávaním posypeme nasekaným pórom a plátkami parmezánu.
- 14,99 €
- Olivový olej Dante Extra Virgin Olive 1000 ml
- za 0 € so
- 54,91 €
- Ocenený grécky olivový olej Extra Virgin 3L
- za 0 € so
- 13,88 €
- Bertolli Originale taliansky extra panenský olivový olej 1l
- za 0 € so
- 8,09 €
- MK olivový olej OLIO DI SANSA DI OLIVA 1L PET
- od 0 € so
- 8,82 €
- Desantis Olio di Sansa di Oliva 1 liter
- od 0 € so
- 12,54 €
- Extra panenský olivový olej Ranieri 1000ml
- od 0 € so
- 39,96 €
- Extra panenský olivový olej Coppini 3 litre
- za 0 € so
- 80,66 €
- Ocenený grécky olivový olej Extra Virgin 5l
- za 0 € so
- 11,11 €
- OLEJ ALBANO olej z olivových výliskov 1000ml
- od 0 € so
- 4,38 €
- Olivový olej z chilli extra panenský CRETAN MILL 250 ml
- od 0 € so
- 39,99 €
- Extra panenský olivový olej Cretan Mill- 3000ml
- za 0 € so
- 49,23 €
- Grécky extra panenský olivový olej Physis of Crete 0.2 3L
- za 0 € so
- 10,89 €
- Olivový olej Cirio Ricette Gentili 1000 ml
- od 0 € so
- 13,67 €
- Extra panenský olivový olej 100% taliansky Coppini 1000ml
- za 0 € so
- 3,26 €
- Extra panenský olivový olej s cesnakom 250 ml
- od 0 € so
Šakšuka s fetou
(100 g -- asi 85 kcal)
Zloženie:
- 4 vajcia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 čerstvé paradajky
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- 100 g fety
- 50 g čiernych olív
- 2 lyžičky harissy
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
Príprava Papriku zbavenú semien a cibuľu pokrájame na kocky. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, pridáme papriku a nasekaný cesnak. Restujeme, kým paprika nezmäkne. Pridáme na kocky nakrájané paradajky a dusíme 5 – 8 minút, kým sa voda neodparí a omáčka nezhustne. Do omáčky urobíme lyžicou malé jamky a rozbijeme vajíčka. Pridáme na kocky nakrájanú fetu a pokrájané olivy. Všetko dusíme na strednom ohni asi 10 minút (kým bielka úplne nestuhnú).
Na toto jedlo je najlepšie použiť tvrdú, šalátovú fetu. Ak je príliš mäkká, úplne sa rozpustí a bude málo viditeľná.
- 2,57 €
- Primo Gusto Grécke olivy čierne bez kôstok 230g
- od 0 € so
- 2,13 €
- Olivy čierne talianske nepasterizované nere 200g - Miccio
- od 0 € so
- 6,00 €
- Sandrini Čierne odkôstkované olivy 950ml
- od 0 € so
- 4,73 €
- Olivy Kalamata z Grécka vo VÁKUU čierne olivy
- od 0 € so
- 4,42 €
- Olivy Kalamata z Grécka vo VÁKUU čierne olivy
- od 0 € so
- 1,54 €
- OLIVY ČIERNE ODKÔSTKOVANÉ 235G KIER
- od 0 € so
- 7,73 €
- Čierne a zelené olivy. Mix - Sicília!
- od 0 € so
- 5,06 €
- Olivy čierne 935ml DRYLOVANÁ španielska KIER
- od 0 € so
- 3,67 €
- Čierne odkôstkované olivy bez kôstky
- od 0 € so
- 6,29 €
- Olivy čierne turecké Marmarabirlik 500 g M CHUTNÁ
- od 0 € so
- 5,70 €
- Kier Olivy čierne 935 ml
- 3,28 €
- Čierne olivy bez kôstok v náleve, 280 g
- od 0 € so
- 2,05 €
- Smer Olivy čierne 156 ml
- 2,91 €
- Bioplanéta, čierne olivy bez kôstok v náleve, 280 g
- od 0 € so
- 6,95 €
- ČIERNE KRÁLIKY XL DRYLOVANÁ 910g !ŠPANIELSKO Premium!
- od 0 € so
- 3,67 €
- Kalamata Olivové Kôstky V Solance z Grécka
- od 0 € so
- 8,00 €
- Olivy čierne gigant 500 g talianske veľké
- od 0 € so
- 3,74 €
- Kalamata Olivy Kôstky V Solance z grécka
- od 0 € so
- 1,17 €
- Jolca Olivy čierne bez kôstok 75g BEZ NÁLEVU
- od 0 € so
Šakšuka so slaninou a klobásou
(100 g -- asi 180 kcal)
Toto je typ na raňajky pre tých, ktorí majú radi kalorické jedlá.
Šakšuka so slaninou a klobásou skvele zahreje a dodá energiu na dlhý čas. Môžete použiť obyčajnú klobásu alebo chorizo. Pamätajte však, že šakšuka s chorizom bude oveľa pikantnejšia.
Zloženie:
- 4 vajcia
- 200 g klobásy
- 50 g údenej surovej slaniny
- 2 lyžice repkového oleja
- 1 cibuľa
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička sladkej papriky
- 2 lyžičky harissy
- 1 lyžička rasce
- ½ lyžičky oregana;
Príprava Klobásu pokrájame na kolieska a slaninu na kocky. Rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľu pokrájanú na prúžky, klobásu a slaninu. Keď získajú zlatistú farbu, pridáme paradajky a prelisovaný cesnak. Pridáme sladkú mletú papriku, harissu, rascu a oregano. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Dusíme niekoľko minút, kým sa tekutina neodparí. Rozbijeme vajcia. Smažíme, kým vajcia nestuhnú.
Šakšuka s pečiarkami
(100 g -- asi 160 kcal)
Zloženie:
- 2 paradajky
- 100 g pečiarok
- 4 vajcia
- 100 g bieleho kozieho syra
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky harissy
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica petržlenovej vňate
- soľ, korenie
Príprava Pečiarky umyjeme a nakrájame na tenké prúžky. Restujeme na olivovom oleji do zlatista. Pridáme na kocky nakrájané paradajky, harissu a cesnak. Osolíme a okoreníme. Dusíme asi 8 minút, kým nevznikne hustá omáčka. Rozbijeme vajcia. Keď sa bielok začne zrážať, posypeme kúskami kozieho syra. Keď sú bielka úplne stuhnuté, odstavíme z ohňa a posypeme petržlenovou vňaťou.
- 16,46 €
- Záruka najnižšej ceny
- Hlboká PANVICA MRAMOROVÁ 28cm INDUKCIA PLYN 1584
- za 0 € so
- 1,54 €
- Paradajky Rolnik rezané v plechovke
- od 0 € so
- 10,39 €
- PROFI Paštéta s paradajkami v plechovke 12 x 160g
- od 0 € so
- 5,13 €
- Granarolo Parmigiano Reggiano parmezán 12 mesiacov 150 g
- od 0 € so
- 4,09 €
- Parmezán strúhaný Ambrosi taliansky 60g Parmigiano Reggiano
- od 0 € so
- 54,91 €
- Ocenený grécky olivový olej Extra Virgin 3L
- za 0 € so
- 13,88 €
- Bertolli Originale taliansky extra panenský olivový olej 1l
- za 0 € so
- 14,99 €
- Olivový olej Dante Extra Virgin Olive 1000 ml
- za 0 € so
- 24,31 €
- Záruka najnižšej ceny
- PANVICA ŽULOVÁ PRE VAJCIA PLACKY 27 CM ORION PLYN INDUKCIA
- za 0 € so
- 2,29 €
- Biraghi Snack syr typu Parmezán 100g (6ks*16,7g)
- od 0 € so
- 15,76 €
- Záruka najnižšej ceny
- Panvica Grilovacie KAMENNÁ VIEČKO 24 INDUKCIA 04
- za 0 € so
- 15,63 €
- Záruka najnižšej ceny
- Panvica Granita 28 cm (5605) nepriľnavý povlak, Galicja
- za 0 € so