Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovVíno ľudia poznajú už tisícky rokov. Je to alkoholický nápoj vyrábaný procesom fermentácie. Najobľúbenejšie je samozrejme hroznové víno, no na jeho výrobu sa dá úspešne použiť aj iné ovocie ako jablká, slivky, maliny, jahody a mnohé iné. Víno sa dá ľahko vyrobiť dokonca aj z džemov a obilia.
Domáce víno nielen lahodne chutí, ale má aj zdraviu prospešné vlastnosti, najmä ak je vyrobené z tmavého hrozna. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi, a tým sú prevenciou srdcovo-cievnych ochorení, zabraňujú obezite a znižujú riziko výskytu cukrovky a rakoviny. Samozrejme, víno má tieto zdraviu prospešné vlastnosti len vtedy, keď sa pije v miernom množstve, teda 200 – 300 ml denne. Ako si teda vyrobiť domáce víno?
Po prvé: vinárske príslušenstvo
Treba si zaobstarať správne vybavenie. Potrebná bude veľká fľaša s názvom balón alebo demižón. Veľmi dôležitá je fermentačná trubica, ktorú je potrebné umiestniť v špeciálnom korku prispôsobenom veľkosti demižónu. Tiež je dobré si zaobstarať veľkú misku alebo hrnček a tĺčik na dlávenie hrozna. V neskoršej fáze príde vhod hadička na zlievanie vína a fľašky a uskladnenie hotového nápoja. Začínajúci vinári si môžu zaobstarať vinársku súpravu, ktorý obsahuje príslušenstvo potrebné na domácu výrobu vína.
Recept na víno z tmavého hrozna bez kvasiniek
Zloženie
- 10 kg tmavého hrozna
- 5 litrov vody
- 3,5 kg cukru
Príprava
Hrozno skontrolujte a zbavte ho mušiek a pavučín. Plody by sa nemali umývať, pretože obsahujú povlak, ktorý nahrádza kvasnice a uľahčuje kvasenie. Vo veľkej miske rozdlávime hrozno na kašu tĺčikom na zemiaky. Ovocnú dužinu preložíme do fľaše, zalejeme 3 litrami vlažnej prevarenej vody. Pridáme 2 kg cukru rozpusteného v 1 litre vody. Fľaša by mala byť naplnená do 2/3 výšky. Všetko dôkladne premiešame. Uzavrieme korkom s fermentačnou rúrkou. Odložíme na tri dni na teplé a tmavé miesto.
Po troch dňoch rozpustíme zvyšok cukru, t. j. 1,5 kg v 1 litri vlažnej prevarenej vody a vzniknutý sirup nalejeme do fľaše. Všetko dôkladne premiešame, uzavrieme zátkou s fermentačnou rúrkou a necháme týždeň pri teplote cca 18 °C.
Po týždni obsah fľaše precedíme. Fľašu umyjeme a prelejeme do nej precedenú tekutinu. Zatvoríme korkom a necháme asi 4 týždne.
Po mesiaci stočíme vytvorené víno do menšieho demižóna. Celé to opäť uzavrieme zátkou s fermentačnou rúrkou a odstavíme na 3 mesiace pri teplote cca 18 °C. Po uplynutí tejto doby víno zlejeme do čistých fliaš, ktoré treba pevne uzavrieť a skladujeme niekoľko mesiacov naležato.
Víno z tmavého hrozna s použitím kvasiniek
Zloženie
- 6 kg hrozna
- 2,5 kg cukru
- 5 l vody
- 1 balenie vínnych kvasníc
- 1 balenie kvasnicových živín
Príprava
Ovocie očistíme a preberieme. Môžeme ho jemne opláchnuť. Potom ho rozdrvíme na kašu a preložíme do fľaše. Cukor rozpustíme v prevarenej vode. Keď vychladne, pridáme k hroznu. Kvasnice a živiny pripravíme podľa návodu na obale a tiež ich pridáme k obsahu fľaštičky. Všetko dôkladne premiešame. Fľašu uzavrieme korkom s fermentačnou rúrkou. Do rúrky nalejeme malé množstvo prevarenej a vychladnutej vody. Fľašu umiestnime na teplé miesto na fermentáciu na asi 6 týždňov.
Po uplynutí tejto doby, keď skončí takzvané búrlivé kvasenie, víno stočíme z ovocia do menšej fľaše. Dávame pozor, aby sme nenarušili sediment nahromadený na dne fľaše. Fľašu opäť uzavrieme korkom s fermentačnou rúrkou a necháme kvasiť aspoň 4 týždne. Po úplnom ukončení fermentácie víno opatrne pomocou rúrky nalejeme do fliaš a odložíme na niekoľko mesiacov na chladnom mieste.
- 0,70 €
- Vinárske kvasnice v tekutine MIX
- od 0 € so
- 0,77 €
- Vínne kvasnice Univerzálne, 20 ml
- od 0 € so
- 1,29 €
- UNIVERZÁLNE VÍNNE DROŽDIE DO 15% NA 25L
- od 0 € so
- 20,86 €
- BALÓN V KOŠÍKU HÚSENICA DYMOVÁ 15L KOROK + TRUBICA
- za 0 € so
- 3,94 €
- DAMA 3L HÚSENICA fľaša na víno BALÓNIK na tinktúry
- od 0 € so
- 29,67 €
- 8x DAMA 3L HÚSENICA fľaša na víno BALÓNIK na tinktúry
- za 0 € so