Záleží nám na vašom súkromí
Pomocou súborov cookie a súvisiacich technológií, ako aj spracovaním vašich údajov môžeme lepšie prispôsobiť zobrazovaný obsah vašim potrebám.Udelením súhlasu s ukladaním informácií na vašom koncovom zariadení alebo s prístupom k informáciám a spracovaním údajov, a to aj v oblasti profilovania, trhu a štatistickej analýzy, budete môcť na stránkach Allegro ešte ľahšie nájsť presne to, čo hľadáte a čo potrebujete.Správcami vašich údajov bude spoločnosť Allegro, ako aj niektorí partneri, s ktorými spolupracujeme.
Jednoduchšie používanie našich stránok, zobrazovanie a meranie personalizovaného obsahu a reklám, vytváranie štatistík a zlepšovanie funkčnosti.Súhlas je dobrovoľný. Môžete ho kedykoľvek odvolať alebo obnoviť v záložke Nastavenia súborov cookie na hlavnej stránke. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracovania vykonaného pred odvolaním.
zásady používania súborov cookiezásady ochrany osobných údajovOkrasné a jedlé tekvice – ako využiť obe?
Tekvica sa spája s jesennou tekvicovou polievkou. Túto zeleninu používame aj na dekoráciu interiérov. A existuje veľa druhov tekvíc, napr. obrie s priemerom 5 – 6 m a maličké s veľkosťou slepačieho vajca. Tekvice sa líšia tvarom, farbou a použitím. Predstavujeme jedlé a okrasné tekvice.
Obsah:
- Dekoratívna tekvica alebo jedlá tekvica -- sú všetky tekvice jedlé?
- Tekvica v kuchyni je klasická a nezvyčajná
- Ako používať dekoratívne tekvice
- Ako pestovať okrasné a jedlé tekvice
Tekvica už nie je len veľká oranžová zelenina, ako to bolo doteraz. V predaji sú už totiž farebné tekvice mnohých tvarov, ktoré sa stávajú nádhernou ozdobou predajne v jesennom štýle. Na základe tohto obrázku sa zamýšľame, že hodnotou tekvice nie je len jej chuť, ale aj jej vzhľad. Tekvicu môžeme teda využiť na mnoho rôznych spôsobov, ako v kuchyni, tak aj ako sezónnu dekoráciu domu vo vnútri aj vonku. Ako to urobiť? Ako rozlíšiť jedlú tekvicu od okrasnej? Ako zasiať jedlé a okrasné tekvice? Sú zelené tekvice jedlé? Odpovede na tieto a mnoho ďalších otázok nájdete v nasledujúcom článku.
Okrasná alebo jedlá tekvica – sú všetky tekvice jedlé?
V skutočnosti je jedlá tekvica a okrasná tekvica jednoducho tekvica (Cucurbita), obľúbená jednoročná rastlina. Medzi tekvicu obyčajnú (Cucurbita pepo) patria nielen tekvice v ľudovom zmysle slova, ale aj cukiny (Cucurbita pepo var. giromontiina) či patizóny (Cucurbita pepo var. patisoniana). Ak teda hovoríme o okrasnej a jedlej tekvici, ide len o názvy odkazujúce na dve základné použitia danej rastliny.
Jedlá tekvica môže mať aj okrasnú funkciu a podobne tá, ktorá sa považuje za okrasnú, je zároveň jedlá. V skutočnosti sa môžeme presvedčiť, že tieto výrazy sa primkli k niektorým typom tekvíc, ale nie sú ich determinantom. Vezmime si napríklad tekvicu, ktorá sa považuje za jedlú. Nie je to jedna tekvica, ale skupina tekvíc, ktoré sa vyznačujú špecifickými chuťovými hodnotami a úspešne sa využívajú v kuchyni.
Medzi druhy pestované ako jedlé patria tekvica obrovská (Cucurbita maxima), tekvica pižmová (Cucurbita moschata) a tekvica obyčajná (Cucurbita pepo).
Všetky tieto druhy zahŕňajú množstvo odrôd, ktoré sa zase stali názvami druhov alebo chutí tekvice v gastronomickej nomenklatúre:
Všetky tieto druhy zahŕňajú množstvo odrôd, ktoré sa zasa v gastronomickej nomenklatúre stali názvami druhov alebo chutí tekvice:
- špagetová tekvica (Cucurbita pepo var. giraumontia) je vlastne obyčajná tekvica podlhovastého tvaru pripomínajúca cukinu, ktorej dužina sa po uvarení rozpadáva na malé podlhovasté vlákna podobné špagetám;
- muškátová tekvica nazývaná aj provensálska alebo francúzska tekvica – „Muscat de Provence“ – odroda tekvice mierne splošteného, výrazne rebrovaného tvaru, modrozelenej alebo oranžovej farby a intenzívne oranžovej dužiny, s jemnou sladkastou chuťou;
- maslová tekvica – „Butternut Squash“ – v tvare hrušky alebo tekvice, odroda pižmovej tekvice so žltou, veľmi sladkou dužinou (vyskytuje sa v odrodách so šupkou zelenej a modrošedej farby);
- tekvica Hokkaido – „Hokkaido Squash“ syn. „Red Kuri“ alebo „Uchiki Kuri“ – odroda obrovskej tekvice s dužinou s jemne sladkastou orieškovo-gaštanovou príchuťou;
- tekvica kabocha – nazývaná japonská tekvica, odroda obrovskej tekvice so šupkou modrozelenej farby a mierne splošteným tvarom a dužinou s intenzívne orieškovou príchuťou.
Medzi rovnakými druhmi tekvíc existujú odrody s efektnými tvarmi, ale nižšími chuťovými hodnotami, ktoré však nie sú nejedlé. Tieto tekvice sa vyznačujú zaujímavými farbami a tvarmi. Na Slovensku sa zaužívalo, že za okrasnú tekvicu považujeme drobné odrody tekvice obyčajnej v tvare podobnom tekvici, ktorú Angličania nazývajú gourd, ktorú zasa niekedy možno nájsť pod latinským názvom Lagenaria siceraria. Táto skupina je však širšia.
Medzi obzvlášť dekoratívne odrody okrasných tekvíc patria: nezvyčajná Autumn Wings, biela Baby Boo, miniatúrna Sweetie Pie, sploštená tekvica v tvare koruny Crown of Thorns, žltý labutí krk Yellow Crookneck alebo plochá Turkish Turban. Tieto odrody možno kúpiť online.
Existujú však odrody tekvice, ktoré dokonale spájajú dekoratívne a chuťové hodnoty a je len na nás, ako ich využijeme. V tejto skupine stojí za zmienku:
Existujú však odrody tekvice, ktoré dokonale spájajú dekoratívne a chuťové hodnoty, a je len na nás, ako ich využijeme. V tejto skupine stojí za zmienku:
- Sweet Dumpling – odroda tekvice obyčajnej s mierne sploštenými, pruhovanými smotanovo-zelenými alebo smotanovo-oranžovými plodmi, ideálna na zapekanie a plnenie;
- Mini Red Turban, Na Slovenskuu nazývaný sultánsky turban – odroda obrovskej tekvice v podobe dvojfarebného oranžovo-bieleho hríba, spodná (biela) časť obsahuje chutnú dužinu;
- Galeux d’Eysines – odroda obrovskej tekvice, okrúhla, pokrytá početnými bradavicami súvisiacimi s veľkým obsahom cukru v dužine (odtiaľ hovorový názov tekvica bradavičnatá);
- Marina Di Chioggia – odroda obrovskej tekvice so sivozelenou šupkou, početnými bradavicami, splošteným tvarom a tmavooranžovou chutnou dužinou;
- Acorn Squash – odroda tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo var. turbinata) s malými (priemer: 10 – 15 cm) tmavozelenými okrúhlymi plodmi a sladkou žltooranžovou dužinou, zvyčajne sa pečie vcelku.
Tekvica v kuchyni klasicky a nezvyčajne
Najobľúbenejším jedlom z tekvice je polievka. Tradične sa pripravuje varením alebo dusením pokrájaných kúskov tekvice s cibuľou, cesnakom, mrkvou a zemiakmi vo vývare. Na spestrenie chuti niektorí do polievky pridávajú zázvor a muškátový oriešok a sladkú smotanu alebo mlieko. To isté jedlo možno spestriť zmenou spôsobu podávania, druhu tekvice či spôsobu prípravy, aby to nebolo také tradičné. Nevšednú tekvicovú polievku môžeme pripraviť tak, že pokrájame dužinu tekvice na veľké kocky, pridáme štvrtky cibule, celé strúčiky cesnaku a dve čili papričky a potom to celé preložíme do zapekacej misy. Polejeme olivovým olejom a zapekáme v rúre do mäkka. Po vybratí z rúry všetko rozmixujeme do krémovej konzistencie a dochutíme soľou a korením alebo obľúbenou koreninou.
Jedlo sa môže podávať v predtým vydlabanej tekvici ako náhrade polievkovej misy alebo v miniatúrnych vydlabaných tekviciach namiesto hlbokých tanierov alebo malých mištičiek. Tento efektný spôsob podávania polievky určite ešte dlho zostane v spomienkach a jedlo sa stane kulinárskym umeleckým dielom.
Tekvica v kuchyni však nie je len polievka. Dá sa z nej pripraviť honosné viacchodové jedlo. Navrhované jedlá zahŕňajú:
- tekvicový bigos,
- tekvicové pyré,
- tekvicové špagety zo špagetovej tekvice,
- zapekaná tekvica,
- tekvicové hranolčeky pečené v rúre,
- tekvicová paštéta,
- ľahký šalát s pečenou alebo marinovanou tekvicou,
- dezertné tekvicové placky,
- tekvicová pena so zmrzlinou,
- tvarohový koláč,
- tekvicové koláčiky zaliate chutným sladkým tekvicovým nápojom.
Nemôžeme zabudnúť ani na chutnú a zdravú maškrtu v podobe tekvicových semiačok, obyčajných, pražených alebo solených.
Ako používať okrasné tekvice
Najobľúbenejším využitím okrasných tekvíc je výroba dekorácií pri príležitosti sviatku, ktorý sa u nás objavil pomerne nedávno a prišiel zo zámoria. Hovoríme o Halloweene, ktorý sa zvyčajne oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra, teda v predvečer sviatku Všetkých svätých.
Práve v tomto období si mnohí z nás začali v americkom štýle zdobiť svoje domy a byty vyrezávanými a osvetlenými tekvicovými lampiónmi. Pôvodne sa na tento účel používala americká odroda tekvice „Jack-o’-Latern“, pomerne veľká (priemer: cca 30 cm), okrúhla alebo mierne pozdĺžna, s veľmi hladkou oranžovou šupkou a plytkým rebrovaním. V súčasnosti používame na vykrajovanie lampiónov aj iné slovensku oranžové odrody tekvice obrovskej, napr. „Bambino“, „Justynka“ alebo menšiu „Amazonku“
Rovnako obľúbené sú jesenné kvetinové aranžmány vytvorené vo vydlabanej tekvici.
Do tekvice vložíme dobre namočenú kvetinársku špongiu a následne vypĺňame vrch rezanými kvetmi a okrasnými listami. K celku tiež môžeme pridať miniatúrne ozdobné tekvice upevnené na drevených paličkách alebo ovocie. Dekorácia by po dôkladnom odstránení dužiny a zanechaní hrubej šupky mala vydržať minimálne týždeň. Jej životnosť môžeme trochu predĺžiť. Ako zakonzervovať okrasnú tekvicu? Po vydlabaní ju skúsme napríklad postriekať akrylovým sprejom, namočiť do bielidla alebo posoliť prvé kaziace sa miesta. Účinnou metódou je tiež tekvicu z času na čas navlhčiť alebo ešte pred jej rozkrojením namočiť do vody na niekoľko hodín.
Tekvicu stačí sušiť v rúre, mikrovlnke alebo elektrickej sušičke niekoľko dní. Samozrejme, koža bude tvrdá, ale aj dužina musí tiež stvrdnúť. A to je dlhodobý proces, ktorý trvá približne 6 mesiacov. Ak sa preň rozhodneme, začneme umývaním plodov mydlovým roztokom, následne ich utierame alkoholom alebo inou tekutinou s obsahom alkoholu. Potom tekvice umiestnime do dobre vetranej tmavej miestnosti, nevystavenej priamemu slnečnému žiareniu. Aby bol proces sušenia efektívny, je najlepšie tekvicu zavesiť (môžeme ich tiež položiť na kryt s otvormi) a nedotýkať sa ich. Tekvice kontrolujme každý deň alebo každé dva dni. Tie, ktoré začali hniť, vráskavieť alebo mäknúť, okamžite vyhodíme. Pleseň môžeme skúsiť odstrániť suchou alebo v bielidle namočenou handričkou. Aby sa tekvice vysušili rovnomerne, otáčame ich raz za 1-2 týždne. Tým sa zabráni aj hnitiu. Znakom, že sušenie je dokončené, je zacinkanie semiačok po potrasení a samotné tekvice sú ľahké a tvrdé. Teraz ich už môžeme ľubovoľne zdobiť.
Ako pestovať okrasné a jedlé tekvice
Tekvice ľahko vypestujeme zo semien. Rastlina si nevyžaduje špeciálne podmienky, pokiaľ má dostatok miesta a slnka. Ako pestovať okrasné a jedlé tekvice? Tekvica je však rozložitá, preto ak nemáme záhradu, zvoľme pre ňu veľkú nádobu (cca 30 l). Niektorí ľudia pestujú tekvice na podperách, aby sa plody nedotýkali zeme a nehnili, no pamätajme, že podpera by mala byť dostatočne odolná. .
Kedy sadiť okrasné a jedlé tekvice?
Tekvica je citlivá na mráz. Z toho dôvodu je lepšie vysádzať ju zo sadeníc (apríl), aj keď je možné ju zasiať aj priamo do pôdy (máj). Sadenice vysádzame do pôdy od polovice mája. Najlepšia bude teplé bezveterné stanovisko. Pravidelne zalievajme, aby pôda bola mierne vlhká (nie mokrá), ale nie na listy. Pôdu je možné mulčovať agrotextíliou alebo slamou.
Bez ohľadu na druh a použitie tekvice musíme vedieť, akú si vybrať a kedy je pripravená na zber. Kedy zbierame jedlé a okrasné tekvice? Keď je ich stopka suchá a tuhá a výhonky a listy začínajú schnúť, plody získavajú vhodnú farbu v závislosti od odrody. Úplne zrelá tekvica by mala mať tvrdú šupku. Jej stlačením by nemalo dôjsť k jej prasknutiu. Akékoľvek praskliny alebo poškodenia viditeľné na koži môžu byť príznakom hniloby. Pri zbere tekvice ju nechytajme za výhonok, pretože sa môže odlomiť a tekvica sa môže rozbiť. Prenášame ju tak, že ju uchopíme odspodu.
- 0,60 €
- Tekvica CUHIKI KURI HOKKAIDO Toraf 3g
- od 0 € so
- 1,11 €
- OKRASNÁ TEKVICA SWEET DUMPLING semená
- od 0 € so
- 0,90 €
- TEKVICOVÉ SEMIENKA TEKVICA OBROVSKÁ GOLIAS 2G
- od 0 € so
- 0,89 €
- Dekoratívna tekvica BABY BOO dekoratívna
- od 0 € so
- 1,10 €
- Pižmová tekvica Lunga di Napoli semená 4g TORAF
- od 0 € so
- 1,02 €
- TEKVICOVÉ SEMIENKA OBYČAJNÁ PATISON SUNBURST 0,4G
- od 0 € so
- 0,88 €
- Okrasná tekvica Sweetie Pie 2g / T /
- od 0 € so
- 1,23 €
- Okrasná tekvica POPNÚCA Sweetie Pie semená TORAF
- od 0 € so
- 1,15 €
- Okrasná tekvica Sweetie Pie veľmi malé tekvicové semená
- od 0 € so
- 0,96 €
- Okrasná tekvica POPNÚCA Sweetie Pie semená TORAF
- od 0 € so
- 1,15 €
- Okrasná tekvica Sweetie Pie veľmi malé tekvicové semená
- od 0 € so